Bij het maken van een taart denk je in eerste instantie niet aan het gebruiken van een tajine hiervoor. Maar dat is zeer zeker wel mogelijk! Het maakt niet uit of je een aardewerken tajine hebt, of een met een gietijzeren onderpan. Er zijn wel wat verschillen in de bereiding. Ik probeer ze zo goed mogelijk te benoemen. Heb je vragen? Stel ze gerust!
Dronken abrikozen
Belangrijk is dat je bedenkt of je met vers fruit gaat werken of met gedroogde vruchten. Want verse abrikozen hoef je niet eerst voor te koken, maar alleen maar te wassen, van hun pit ontdoen en in partjes snijden. In dit recept heb ik gekozen voor gedroogde abrikozen, die ik ‘dronken’ heb gevoerd met amaretto…is ook een manier. Niet noodzakelijk om alcohol te gebruiken, maar wel lekker.
Ook de keuze voor de bodem van de taart is iets waar je over na moet denken. Ik gebruik amandelmeel gemengd met zelfrijzend bakmeel. Beiden zijn in glutenvrije vorm te verkrijgen. Dus wie met een specifiek dieet daar rekening mee moet houden, kan deze taart ook maken.
Plaats in de oven
De deksel/hoed van mijn tajine is vrij hoog. Daardoor moest ik de tajine laag in mijn gasoven zetten, anders paste het niet. Ik was echter bang dat daardoor de bodem te hard zou bakken of zelfs verbranden. Om dat risico niet te lopen, heb ik halverwege de bereidingstijd de deksel/hoed er af gehaald en het rooster naar het midden verplaatst. Dat bleek achteraf ook een goede ingeving, want de bodem was perfect.
Maar….eerlijk is eerlijk…
Ook al vond ik het heel leuk om dit eens uit te proberen en is de smaak goed…het gemak van een springvorm is toch wel erg fijn! Van sommige taarten wil je de rand kunnen bewerken of bewonderen. Het hangt dus af van het soort taart dat je wil maken. Het is mijn plan om nog wel vaker taarten te maken met verschillende tajine’s en verschillende bodems als een soort vergelijkend warenonderzoek. Dus hou deze site in de gaten voor nog meer recepten 😉
Tajine abrikozentaart met amandelen uit de oven
Recept Afdrukken
Een verrassend dessert uit de tajine, met abrikozen, amandelen, amaretto en een heerlijke toef slagroom! Bij het maken van een dessert of taart denk je in eerste instantie niet aan een tajine, maar dat is zeker wel mogelijk.
Een verrassend dessert uit de tajine, met abrikozen, amandelen, amaretto en een heerlijke toef slagroom! Bij het maken van een dessert of taart denk je in eerste instantie niet aan een tajine, maar dat is zeker wel mogelijk.
Voorbereiding deeg:
Meng de boter en suiker in een mixer/keukenmachine tot een romige massa.
Voeg de eieren toe en daarna al zevend het meel.
Bebloem je werkblad en deegroller en rol het een beetje uit zodat je de bodem van de tajine makkelijker kan bekleden. Ongeveer 6 mm dik, en een opstaand randje.
Verwarm de oven alvast voor op 190 graden
Voor de vulling:
Abrikozen wellen in ongeveer 2 dl amaretto (ongeveer half uur) en daarna in apart steelpannetje aan de kook brengen tot de abrikozen zachter zijn. Niet papperig!
Week 2 gelatine blaadjes in water tot ze zacht zijn en voeg toe aan het warme amaretto / abrikozen mengsel. Haal van het vuur af en blijf even roeren met houten lepel totdat het goed verdeeld is.
Doe het mengsel op het deeg in de tajine en zet het met de deksel er op in de oven*. Bak in zo'n 80 minuten de taart.
* let dus op de hoogte van de tajine, zie in de omschrijving.
Desnoods halverwege de deksel/hoed er af nemen en de onderpan hoger in de oven zetten.
Laat afkoelen en garneer met amandelschaafsel.
Als je zelf amandelen hakselt, doe er dan niet teveel op. Want amandelen kunnen dan teveel overheersen bij het kauwen.
Serveer met slagroom en amaretto naar wens.
Geniet er van!
Deze tajine is gemaakt met gehakt en loubia. Loubia is een Marokkaans woord voor bonen, hier gebruiken we lekkere witte bonen. Een loubia tajine is heerlijk met lamsvlees, gehakt of met verschillende groenten om er een vegetarische tajine van te maken. Er zijn veel mogelijkheden met dit lekkere en gezonde ingrediënt.
Wanneer je er voor kiest om verse bonen te gebruiken, dien je deze een nacht te laten weken in water. Denk er dus de middag van te voren aan dat je de bonen in het water zet zodat je de volgende dag je tajine kunt bereiden.
Een loubia tajine is heerlijk op een koude dag, je krijgt er dat gezellige winterse gevoel bij wanneer je een warme, vullende maaltijd eet.
Gebruik indien mogelijk verse peterselie en koriander. Zo krijg je een veel lekkerder resultaat dan met de gedroogde variant waar minder smaak aan zit.
Dit keer een heerlijk tajine met lam recept gemaakt door Hanneke van www.culinea.nl bezoek ook deze blog een keer, en je komt de meest prachtige foto’s tegen. Overigens is Culinea.nl op dit moment genomineerd voor “beste foodfoto” van 2016!
Lamsnek
De nek is het mooiste stuk vlees van het lam. Als je dit langzaam laat stoven wordt het vlees boterzacht. Laat je slager het vlees in stukken snijden. Lamsnek is vooral zo lekker omdat er veel spieren in zitten, de nek van het lam staat altijd onder “spanning” en het lam gebruikt deze spieren dus ook continu, daarom is dit een zeer stevig stuk vlees en heerlijk om te eten.
Een nieuwe aardewerk tajine laat je een nacht in koud water weken. Dan verhit je de pan op het (niet te hoog) vuur en wrijf je de pan in met wat olie. Zo voorkom je dat de tajine gaat barsten of lekken. Laat de tajine ook weer niet te lang in het water weken want dat is ook niet goed.
Snijd de uien niet al te fijn. Schil de selderijstengels en wortel en snijd ze in stukjes.
Plet de knoflook en hak die grof. Snijd de tomaat in blokjes.
Wrijf het vlees in met peper, zout, baharat kruiden en bloem. Verwarm een bakpan met een scheutje olijfolie en bak daarin het vlees tot het aan alle kanten bruin is. Neem het vlees uit de pan en houd het warm.
Giet ondertussen een scheutje olijfolie in de tajine en bak hierin pan de ui en knoflook glazig op laag vuur. Voeg dan de wortel en bleekselderij erbij. Laat de groenten een minuut of vijf stoven. Doe de blokjes tomaat erbij en leg het vlees op de groenten.
Voeg de bouillon toe.
Zet de tajine met deksel erop in een op 150˚C voorverwarmde oven of laat sudderen op een laag vuur. Laat het vlees in 2 tot 3 uur garen. Check tussendoor of het vlees al gaar is.
Voeg na 1,5 uur de dadels toe aan tajine.
En voeg vlak voor het serveren de kikkererwten toe, zodat ze warm worden.
Lekker met couscous of serveer het met bulgur en garneer met enkele blaadjes verse koriander.
Notities
Deze tajine met lam en kikkererwten is heerlijk met bijvoorbeeld wat couscous. Eetsmakelijk!
De olie samen met de kerrie opwarmen in de tajine, hierin de ui en geperst knoflook teentje aanbraden (ongeveer 10 minuten op middelmatig vuur).
In deze saus de kip blokjes toevoegen en bakken tot ze wit zijn.
Daarna de tomaten, tomatenpuree, suiker en kokosmelk toevoegen. Dit in een gesloten tajine 30 tot 40 minuten laten bakken op klein vuur. (Regelmatig doorroeren)
Op het laatst eventueel wat vers gescheurde blaadjes basilicum toevoegen.
Notities
Lekker met rijst en erwtjes of een frisse salade.
Het is ook mogelijk om een rode paprika of wat courgette blokjes in de tajine toe te voegen.
Bij grotere hoeveelheden gebruik ik ipv een blikje tomatenpuree pasta saus met wat kruiden.
Als ik kokosmelk over heb vries ik dit altijd in. Wanneer je dit in een zakje voor ijsblokjes doet kun je het per kleine portie gebruiken.
Controleer op de verpakking hoeveel water je bij de couscous moet toevoegen en los in dit water het groentebouillonblokje op.
Voeg de bouillon toe aan de couscous volgens de bereidingswijze op de verpakking en laat de couscous wellen in een pan met een gesloten deksel.
Halveer de courgette en verwijder de zaadlijst met een lepel, snij de courgette in gelijkmatige plakjes, snij de aubergine in gelijkmatige blokjes, snij de rode uien in partjes en hak de knoflook fijn.
Verhit wat olijfolie in de tajine en voeg de ui, harissa en knoflook toe roerbak kort en voeg de courgette en aubergine toe, bak dit geheel 2 minuten.
Snij ondertussen de tomaten in gelijkmatige blokjes en doe ze in de tajine.
Kruid het geheel met de ras el hanout, meng dit goed en plaats de deksel op de tajine. Laat het geheel voor 6-8 minuten zachtjes stoven (halverwege omscheppen).
Snij de dadels in drie gelijke stukken en voeg ze toe aan de tajine, meng goed en laat nog 2 minuten zachtjes stoven in de gesloten tajine.
Kruid ondertussen de couscous met het sap van een halve limoen, olijfolie, peper en komijnzaad. Kruid de groenten eventueel met nog wat peper en zout, serveer warm samen met de couscous.