Stoofvlees tajine

Deze tajine is misschien een beetje anders dan je gewend bent. Dit keer laten we de aardappels, wortels, courgette en andere groenten even voor wat het is. Deze stoofvlees tajine is voor iedereen die dol is op lekker mals, goed gekruid vlees. En ookal is deze tajine net wat anders, vergeten we natuurlijk niet de koriander niet. Die hoort en nu eenmaal echt bij!

Het voorbereiden van de tajine duurt niet zo lang. In uiterlijk 20 minuten kun je iets anders in huis doen terwijl je maaltijd aan het sudderen is. Zorg er dus wel voor dat je op tijd begint, want het duur wel 3 à 4 uur om het vlees zo heerlijk mals te krijgen. Maar het wachten is het zeker waard!

 

Stoofvlees tajine
Stoofvlees tajine
Recept Afdrukken
Stoofvlees tajine
Stoofvlees tajine
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Begin met het in blokjes snijden van het vlees.
  2. Meng alle kruiden door elkaar en verdeel deze over het vlees.
  3. Giet een grote scheut olijfolie in de tajine en verhit deze. Wanner de olie goed warm is bak je het vlees hier zo'n 5 minuten in.
  4. Voeg de gesneden ui toe en bak deze samen met het vlees nogmaals 5 minuten.
  5. Voeg nu 400 ml bouillon toe (bewaar de rest). Roer alles goed door elkaar en laat de tajine sudderen op laag vuur met de deksel erop gedurende 3 à 4 uur.
  6. Kijk af en toe of het vlees niet te droog wordt. Is dat wel het geval, voeg dat een scheutje bouillon toe. Is de tajine te vochtig? Dan kun je hem even zonder deksel laten sudderen.
  7. Voeg wat peper en zout naar smaak toe.
  8. Serveer de heerlijke stoofvlees tajine en strooi er de fijngehakte koriander over.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

tajine met lam

 

Tajine met lam

Dit keer een heerlijk tajine met lam recept gemaakt door Hanneke van www.culinea.nl bezoek ook deze blog een keer, en je komt de meest prachtige foto’s tegen. Overigens is Culinea.nl op dit moment genomineerd voor “beste foodfoto” van 2016!

Lamsnek

De nek is het mooiste stuk vlees van het lam. Als je dit langzaam laat stoven wordt het vlees boterzacht. Laat je slager het vlees in stukken snijden. Lamsnek is vooral zo lekker omdat er veel spieren in zitten, de nek van het lam staat altijd onder “spanning” en het lam gebruikt deze spieren dus ook continu, daarom is dit een zeer stevig stuk vlees en heerlijk om te eten.

Een nieuwe aardewerk tajine laat je een nacht in koud water weken. Dan verhit je de pan op het (niet te hoog) vuur en wrijf je de pan in met wat olie. Zo voorkom je dat de tajine gaat barsten of lekken. Laat de tajine ook weer niet te lang in het water weken want dat is ook niet goed.

tajine met lam
Tajine van lam
Recept Afdrukken
Heerlijk tajine van lamsnek
Porties
4 Personen
Kook Tijd
3 Uur
Porties
4 Personen
Kook Tijd
3 Uur
tajine met lam
Tajine van lam
Recept Afdrukken
Heerlijk tajine van lamsnek
Porties
4 Personen
Kook Tijd
3 Uur
Porties
4 Personen
Kook Tijd
3 Uur
Ingrediënten
Porties: Personen
Instructies
  1. Snijd de uien niet al te fijn. Schil de selderijstengels en wortel en snijd ze in stukjes. Plet de knoflook en hak die grof. Snijd de tomaat in blokjes.
  2. Wrijf het vlees in met peper, zout, baharat kruiden en bloem. Verwarm een bakpan met een scheutje olijfolie en bak daarin het vlees tot het aan alle kanten bruin is. Neem het vlees uit de pan en houd het warm.
  3. Giet ondertussen een scheutje olijfolie in de tajine en bak hierin pan de ui en knoflook glazig op laag vuur. Voeg dan de wortel en bleekselderij erbij. Laat de groenten een minuut of vijf stoven. Doe de blokjes tomaat erbij en leg het vlees op de groenten. Voeg de bouillon toe.
  4. Zet de tajine met deksel erop in een op 150˚C voorverwarmde oven of laat sudderen op een laag vuur. Laat het vlees in 2 tot 3 uur garen. Check tussendoor of het vlees al gaar is.
  5. Voeg na 1,5 uur de dadels toe aan tajine. En voeg vlak voor het serveren de kikkererwten toe, zodat ze warm worden.
  6. Lekker met couscous of serveer het met bulgur en garneer met enkele blaadjes verse koriander.
Notities

Deze tajine met lam en kikkererwten is heerlijk met bijvoorbeeld wat couscous. Eetsmakelijk!

Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe