Tajine met gamba’s et vis (zalm of witvis)

Vis is lekker, en heel gezond. Het kan dus geen kwaad om af en toe een lekker stukje zalm, kabeljauw of wat gamba’s te eten. Met dit recept voor tajine met gamba’s krijg je genoeg gezonde vetten uit de vis binnen voor de rest van de week.

Welke vis je kiest mag je natuurlijk zelf weten, je moet gaan voor wat jij het lekkerst vindt. Als je op tijd naar de reclamefolders kijkt kun je voor een paar euro heerlijke vis scoren, zo kun je lekker goedkoop eten met het hele gezin.

Ook het aantal gamba’s hangt af van hoe dol je er op bent, en natuurlijk met hoeveel mensen je eet. Ook deze zijn soms in de reclame te krijgen, alle kleine beetjes helpen!

Eet smakelijk!

Zin in nog meer tajine’s met vis? Dan is deze tajine met ansjovis een echte aanrader!

Tajine met gamba's
Tajine met gamba's
Recept Afdrukken
Tajine met gamba's
Tajine met gamba's
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Voor de saus
Porties:
Instructies
  1. Maak van de eerste lijst van ingrediënten (van ui t/m viskruiden) een papje. Haal een paar lepels uit dit mengsel en bewaar deze. Marineer je vis met de rest van de marinade.
  2. Je gamba's kun je nu marineren met de marinade die je apart hebt gehouden.
  3. Wanneer je vis en gamba's gemarineerd zijn kun je wat olijfolie verwarmen in je tajine.
  4. Maak een ondiep kruis onder in je tomaten. Leg ze in een bak met kokend water en laat deze zo even staan. Ondertussen kun je je ui schillen en fijn snijden. Ook de koriander kun je fijn snijden.
  5. De ui en koriander voeg je toe aan je tajine. Met de deksel erop laat je dit samen stoven.
  6. Haal je tomaten uit het kokend water en leg ze in een bak met ijswater. Het vel komt los en je kunt het er zo af halen. Wanneer ze ontvelt zijn kun je ze in blokjes snijden.
  7. Voeg je blokjes tomaat toe aan de tajine waar de ui en koriander in zitten. Meng alles goed met elkaar.
  8. Nu voeg je alle kruiden, peper, zout en tomaten puree of Tomato Frito toe. Meng alles nogmaals goed door elkaar en zet de deksel op de tajine om deze te laten pruttelen.
  9. Na 10 minuten pruttelen leg je je gemarineerde vis in de tajine. Deze zet je nu op gematigd vuur met de deksel erop. Draai je vis één keer om en laat dan verder sudderen.
  10. Normaal gesproken hoef je geen vocht toe te voegen omdat er al genoeg uit de tomaten komt. Als het toch te droog wordt kun je een beetje water of bouillon toevoegen.
  11. De gamba's wok je ondertussen in een wok of koekenpan. Wanneer ze gaar zijn kun je ze aan de tajine toevoegen met wat citroensap.
  12. Zit er te veel vocht in je tajine wanneer alles gaar is? Laat deze dan even koken zonder deksel. Aan het eind heb je een lekker sausje over in je tajine.
  13. Nu is je tajine met gamba's klaar, smullen maar!
    Gamba's tajine
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Stoofvlees tajine

Deze tajine is misschien een beetje anders dan je gewend bent. Dit keer laten we de aardappels, wortels, courgette en andere groenten even voor wat het is. Deze stoofvlees tajine is voor iedereen die dol is op lekker mals, goed gekruid vlees. En ookal is deze tajine net wat anders, vergeten we natuurlijk niet de koriander niet. Die hoort en nu eenmaal echt bij!

Het voorbereiden van de tajine duurt niet zo lang. In uiterlijk 20 minuten kun je iets anders in huis doen terwijl je maaltijd aan het sudderen is. Zorg er dus wel voor dat je op tijd begint, want het duur wel 3 à 4 uur om het vlees zo heerlijk mals te krijgen. Maar het wachten is het zeker waard!

 

Stoofvlees tajine
Stoofvlees tajine
Recept Afdrukken
Stoofvlees tajine
Stoofvlees tajine
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Begin met het in blokjes snijden van het vlees.
  2. Meng alle kruiden door elkaar en verdeel deze over het vlees.
  3. Giet een grote scheut olijfolie in de tajine en verhit deze. Wanner de olie goed warm is bak je het vlees hier zo'n 5 minuten in.
  4. Voeg de gesneden ui toe en bak deze samen met het vlees nogmaals 5 minuten.
  5. Voeg nu 400 ml bouillon toe (bewaar de rest). Roer alles goed door elkaar en laat de tajine sudderen op laag vuur met de deksel erop gedurende 3 à 4 uur.
  6. Kijk af en toe of het vlees niet te droog wordt. Is dat wel het geval, voeg dat een scheutje bouillon toe. Is de tajine te vochtig? Dan kun je hem even zonder deksel laten sudderen.
  7. Voeg wat peper en zout naar smaak toe.
  8. Serveer de heerlijke stoofvlees tajine en strooi er de fijngehakte koriander over.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Tajine met gehakt

Dit recept voor een tajine met gehakt bevat weinig bereidingsstappen, waardoor het perfect is voor een drukke dag.

Zoals andere tajine recepten kun je deze makkelijk naar je smaak aanpassen. Met de hete pepers bijvoorbeeld maak je veel mensen die van pittig eten houden erg gelukkig.

Tip om tomaten te ontvellen

Om de tomaten te ontvellen snijd je een (niet al te diep) kruis aan de onderkant van de tomaat. Zorg ervoor dat er een bak ijswater klaar staat. Dompel ze in kokend water tot het velletje bij het kruis begint te krullen.  Schep de tomaten uit de pan en leg deze in het ijswater. Wacht een paar seconden en verwijder dan met de hand het vel.

Tajine met gehakt
Tajine met gehakt
Recept Afdrukken
Tajine met gehakt
Tajine met gehakt
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Meng het gehakt met een halve theelepel van alle kruiden en maak er balletjes van.
  2. Ontvel de 2 tomaten en snijd deze in kleine blokjes. De ui snijd je ook fijn. Verwarm ondertussen wat olijfolie in de tajine.
  3. Meng de tomatenblokjes en de fijngesneden ui met een theelepel van alle kruiden. Leg deze in de tajine, met hier bovenop de gehaktballetjes.
  4. Voeg een runderbouillonblokje en wat water toe aan je tajine et laat dit even sudderen met de deksel erop.
  5. Snijd ondertussen de wortels en aardappels in stukken.
  6. Wanneer het gehakt vast wordt kun je de balletjes omdraaien en de wortels, aardappels en erwten toevoegen aan je tajine.
  7. Zet de deksel op de tajine en laat dit sudderen tot de wortels, aardappels en de gehaktballetjes gaar zijn.
  8. Je kunt eventueel 2 hete pepers toevoegen op het laatst, en deze een paar minuten mee laten garen.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Tajine met ansjovis, ook nog eens gezond

Deze tajine met ansjovis bestaat uit weinig ingrediënten en is dus makkelijk te bereiden. De ansjovis geeft een heerlijk zoute smaak aan je gerecht, je hebt dus niet veel kruiden nodig.

Tajine met ansjovis, lekker en gezond!

Ansjovis bevat veel onverzadigde vetzuren en eiwit. Hierdoor is het goed om af en toe wat van dit heerlijke kleine visje te eten.

Door het regelmatig eten van vis zorg je ervoor dat je gevarieerd eet. De onverzadigde vetzuren hebben onder andere een positieve invloed op je totale cholesterol. De eiwitten zorgen voor gezonde en sterke spieren.

Wil je een recept voor een tajine met andere vis? Dan kun je deze proberen: Tajine met dorade of kabeljauw en garnalen

tajine met ansjovis
Tajine met ansjovis
Recept Afdrukken
Porties
2
Porties
2
tajine met ansjovis
Tajine met ansjovis
Recept Afdrukken
Porties
2
Porties
2
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Begin met het in schijfjes snijden van je tomaat. Deze leg je in je tajine.
  2. Snijd nu de aardappels in schijfjes en leg deze op de tomaat.
  3. Hier bovenop leg je de ansjovis (zoveel als je lekker vindt).
  4. Meng het paprikapoeder, de komijn, de knoflook, de koriander, een beetje citroensap, een snufje zout, en wat olijfolie met een half glaasje water.
  5. Giet dit mengsel over je tajine en laat deze sudderen tot alles goed gaar is.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Tajine met dorade of kabeljauw en garnalen

Voor degenen die van vis houden is deze tajine met dorade of kabeljauw zeker de moeite waard om te proberen. Je kunt kiezen tussen dorade en kabeljauw, maar een andere soort vis kan natuurlijk ook als je dat liever hebt.

Dat is dan ook één van de grote voordelen van tajine recepten, dat je makkelijk je eigen draai kunt geven aan je gerecht.

En vergeet de heerlijke garnalen niet!

De grote garnalen zorgen ervoor dat je een mooi opgemaakte tajine krijgt, en voegen natuurlijk ook echt smaak toe. Wie houdt er nu niet van gemarineerde en gebakken garnalen?

Een ander voorbeeld van een lekkere Vistajine vindt je hier.

Tajine met dorade of kabeljauw en garnalen
Tajine met dorade of kabeljauw en garnalen
Recept Afdrukken
Tajine met dorade of kabeljauw en garnalen
Tajine met dorade of kabeljauw en garnalen
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Begin met het marineren van de dorade of de kabeljauw. Dit doe je met koriander, peterselie, zout, witte peper, chilipeper, een beetje citroensap, kurkuma, komijn, gemberpoeder, knoflook, paprikapoeder en olijfolie.
  2. Leg je gemarineerde vis in een voorverwarmde tajine met wat olijfolie. Laat dit ongeveer een half uur garen op laag vuur.
  3. Ondertussen kun je de garnalen marineren met een beetje gedroogde koriander en chilipepers. Je kunt ook chilisaus in plaats van chilipepers gebruiken. Laat dit even staan zodat de smaak goed in de garnalen trekt.
  4. Maar nu een charmila. Dit doe je door knoflook en ui aan te fruiten. Ondertussen ontvel je 4 grote tomaten en snijd je deze in blokjes. Voeg de verschillende kruiden toe en een eetlepel tomatenpuree. Bak dit alles samen en voeg op het eind het sap van een halve citroen toe. Indien je het te zuur vindt kun je een beetje suiker toevoegen.
  5. Bak de garnalen in een grillpan.
  6. Voeg je charmila aan je tajine toe en laat dit samen met de vis pruttelen op laag vuur.
  7. Voor het serveren voeg je de garnalen toe aan de tajine en natuurlijke de groene olijven zonder pit.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe