Porties | Prep Tijd |
2 Personen | 60 Minuten |
Kook Tijd | Passieve Tijd |
60 Minuten | 125 Minuten |
|
|
|
Deze kip tajine met prei en heerlijke kruiden is één van onze favorieten en makkelijk te maken als de marinade éénmaal klaar is 😉
|
- 3 el Ketjap Manis
- 2 el Olijfolie
- 1 mespunt Cayennepeper
- 1 mespunt ras el hanout
- 2 Tenen Knoflook
- 1 el Geraspte gember Vers
- 1 Mespunt Paprika poeder
- 1 Snufje Kaneel
- 0.5 Mespunt Chilipoeder
- 1 Snufje Peper
- 2 el Limoensap
- 0.5 el Limoenrasp
- 2 Stuk Kipfile
- 1 Stuk Prei
- 1 Stuk Ui
- 1 Teen Knoflook
- 100 ml Kippenbouillon
- Roer alle ingrediënten van de marinade goed door elkaar en laat dit even 5 minuten intrekken.
- Snijd de kipfilet door midden en leg de stukken in de gemaakt marinade, laat het geheel 45 minuten in de koelkast staan. (afgedekt)
- Warm wat olijfolie op in de tajine en voeg de grove stukken kip toe, en voeg naar smaak wat extra marinade aan de tajine toe. (dit recept heeft el marinade gebruik in de tajine)
- Bak de kip wat goudbruin aan de buitenkant en voeg daarna de prei ( in dunne ringen gesneden) en de gesnipperde ui toe.
- Hier overheen de bouillon gieten en de tajine sluiten. De tajine ongeveer 1 uur op klein vuur laten sudderen totdat de kip gaar is. Eenmaal omscheppen en nog even laten pruttelen.
Heb je ooit zelf je eigen Ras el Hanout gemaakt? We zien graag het resultaat en je ervaringen!
Voor de Kip tajine met prei raden wij een kleinere tajine aan, namelijk de 22 cm tajine
Wat is Ras el hanout eigenlijk?
Ras el hanout is geen specifieke kruiden op haar zelf, het is een mix van veel verschillende kruiden, en de ene ras el hanout is de andere niet;) Letterlijk betekend het “het beste van de winkel” en het wordt enorm veel gebruik in Noord Afrika. Ras el hanout kan wel uit meer dan 20 verschillende kruiden en specerijen bestaan. Veel voorkomende specerijen en kruiden die er in voor komen zijn:
Kruidnagel, bosbessen, gember, nootmuskaat, zwarte peper en kaneel.
Leuk om te weten is dat de Ras el hanout geen toegevoegd zout bevat!
Dit heerlijke kruidenmengsel wordt niet alleen gebruikt bij de bereiding van een tajine recept maar men gebruikt het ook vaak voor het bereiden van wild, het maken van een couscous gerecht of om de rijst op smaak te brengen.
Omdat elk merk, type en zakje ras el hanout anders is, wordt het vaak als een “geheim recept” gezien en staat ook lang niet op elke verpakking wat er precies in zit. Veel Marokkaanse vrouwen maken hun eigen “kruidenmix” naar eigen smaak. Het is bijna een sport wie de lekkerste ras el hanout maakt 🙂 Op internet is te vinden dat er kruideniers zijn die meer dan 99 verschillende kruiden in hun ras el hanout stoppen. Dit lijkt mij een beetje te ver gaan maar heb het zelf nog nooit geprobeerd.
Zelf Ras el hanout maken
Mocht je ooit van plan zijn om zelf je eigen Ras el hanout te maken, neem dan een keramiek vijzel stop de kruiden naar wens er in en begin met de vijzel de mix goed door elkaar te stampen. Daarna is het van belang dat je de kruiden eventjes 4 minuten lang in een koekenpan roostert. Blijf stevig roeren in de pan anders verbranden de kruiden.
prima recept. Lekker en gezond. Precies genoeg voor 2 personen.
Gelukkig al de ingrediënten in huis voor de marinade. De marinade nog wel in de tajine gedaan. Ook nog een aardappel in grote stukken mee laten garen. dit was ook erg lekker
Bedankt voor het compliment Jan!