Deze tajine is misschien een beetje anders dan je gewend bent. Dit keer laten we de aardappels, wortels, courgette en andere groenten even voor wat het is. Deze stoofvlees tajine is voor iedereen die dol is op lekker mals, goed gekruid vlees. En ookal is deze tajine net wat anders, vergeten we natuurlijk niet de koriander niet. Die hoort en nu eenmaal echt bij!
Het voorbereiden van de tajine duurt niet zo lang. In uiterlijk 20 minuten kun je iets anders in huis doen terwijl je maaltijd aan het sudderen is. Zorg er dus wel voor dat je op tijd begint, want het duur wel 3 à 4 uur om het vlees zo heerlijk mals te krijgen. Maar het wachten is het zeker waard!
Meng alle kruiden door elkaar en verdeel deze over het vlees.
Giet een grote scheut olijfolie in de tajine en verhit deze. Wanner de olie goed warm is bak je het vlees hier zo'n 5 minuten in.
Voeg de gesneden ui toe en bak deze samen met het vlees nogmaals 5 minuten.
Voeg nu 400 ml bouillon toe (bewaar de rest). Roer alles goed door elkaar en laat de tajine sudderen op laag vuur met de deksel erop gedurende 3 à 4 uur.
Kijk af en toe of het vlees niet te droog wordt. Is dat wel het geval, voeg dat een scheutje bouillon toe. Is de tajine te vochtig? Dan kun je hem even zonder deksel laten sudderen.
Voeg wat peper en zout naar smaak toe.
Serveer de heerlijke stoofvlees tajine en strooi er de fijngehakte koriander over.
Bak de ui en knoflook in de olie. Voeg na een paar minuten de kippenpoten en de helft van de kruiden toe.
Zodra de kip bruin gebakken is voeg je wat water toe, tot de kip iets onder water staat.
Voeg 1 bouillonblokje toe en laat de tajine een half uur pruttelen op laag vuur.
Snijd de aardappels in grote stukken en voeg dit toe aan de tajine. Voeg ook de andere helft van de kruiden toe en het tweede bouillonblokje.
Snijd de pompoen in stukken en voeg deze 10 minuten na de aardappelen toe. Ook de rozijnen en kikkererwten kunnen er nu bij. Laat dit alles 15 minuten op laag vuur pruttelen.
Ondertussen bak je de amandelen in wat olie in een koekenpan, doe dit tot de geur goed vrij komt.
Wanneer de tajine klaar is serveer je dit rechtstreeks of op een grote schaal. Verspreid de amandelen over het gerecht en serveer met vers brood.
Roer alle ingrediënten van de marinade goed door elkaar en laat dit even 5 minuten intrekken.
Snijd de kipfilet door midden en leg de stukken in de gemaakt marinade, laat het geheel 45 minuten in de koelkast staan. (afgedekt)
Warm wat olijfolie op in de tajine en voeg de grove stukken kip toe, en voeg naar smaak wat extra marinade aan de tajine toe. (dit recept heeft el marinade gebruik in de tajine)
Bak de kip wat goudbruin aan de buitenkant en voeg daarna de prei ( in dunne ringen gesneden) en de gesnipperde ui toe.
Hier overheen de bouillon gieten en de tajine sluiten. De tajine ongeveer 1 uur op klein vuur laten sudderen totdat de kip gaar is. Eenmaal omscheppen en nog even laten pruttelen.
Notities
Heb je ooit zelf je eigen Ras el Hanout gemaakt? We zien graag het resultaat en je ervaringen!
Laat de boter ( ongeveer een dikke eetlepel) smelten in de tajine
Stop alle ingrediënten in de tajine en giet deze over met het inmiddels kokende water (250ml)
Doe de deksel op de Tajine en laat dit pruttelen tot dat de rijst gaar is, dit recept is voor 2 personen en de rijst is gaar met ongeveer 45 minuten op gemiddeld vuur.
Doe 10 minuten voor het serveren de deksel van de tajine af zodat het overtollige water kan verdampen, schep het gerecht een paar keer om
Notities
Bij het serveren kan nog wat kaneel of suiker over het gerecht gestrooid worden.
Mocht je dit recept ook hebben gemaakt, en beviel het? Laat het ons dan weten in een reactie, of stuur een leuke zelf gemaakt foto naar ons!
Braad de kipfilet in de olijfolie, voeg de ui, knoflook en specerijen (gemberpoeder, kaneel, ras el hanout, chilipoeder, wat peper en zout) toe. Roer de kip goed en bak dit tot de kip bijna gaar is. Houd bij dit proces de deksel op de tajine.
De specerijen naar smaak toevoegen, zelf gebruik ik meestal wat meer dan staat aangegeven.
Voeg de bouillon, honing en boontjes toe. Laat de tajine op laag vuur staan tot de boontjes gaar zijn.
Voeg de gedroogde abrikozen en de geroosterde amandelen toe en laat het gerecht nog even onafgedekt staan op laag vuur zodat het vocht kan inkoken. Indien nodig kan het geheel wat gebonden worden met maizena.
Verdeel de koriander over de tajine en serveer met couscous of turks brood.
Notities
Tip: voeg 75 gram gedroogde cranberry's toe bij het wellen van de couscous.
Heb je dit gerecht ook gemaakt? Wij zijn erg benieuwd en zouden het leuk vinden als je het met ons deelt!