Gebruik van een tajine

Gebruik van een tajine

Gebruik van een tajine

Het koken met een tajine is heel leuk maar vraagt wel enige zorgvuldigheid en voorbereiding. Met een tajine ga je als het ware stoven en laat je het vlees, vis of de groente sudderen. Tajine betekent officieel ook ‘suddergerecht’.

Voorbereiding

Het eerste gebruik van een tajine vergt enige voorbereiding. Allereerst haal je natuurlijk alle stickers en labels van de tajine af. Vervolgens was je de deksel en de basis van de tajine even af met water en zeep, spoel de tajine vervolgens goed af. Wil je de tajine voor de eerste keer gebruiken bedenk dit dan een dag van te voren, aangezien het aan te raden is om de tajine 24 uur van te voren in water te laten weken. Dit is om het knappen van de tajine tijdens het koken te voorkomen. Heeft de tajine 24 uur geweekt dan wrijf je de basis en de deksel in met plantaardige olie en verwarm je hem voorzichtig tot ongeveer 15-30 minuten met hierin de olie.

Welke warmtebron gebruik ik?

Het koken met een tajine kan heel vaak alleen in de oven. De meeste tajines zijn geschikt voor oven gebruik. Soms kunnen ze ook op gas worden gebruikt, zorg dan wel dat er op een laag vuurtje gekookt wordt en nooit rechtstreeks op de gasvlam. Koken op een gasfornuis is mogelijk met een vlamverdeler. Zorg dat er sprake is van een geleidelijke verhitting, ook dit om knappen te voorkomen. Elektrisch en inductie koken kan een te grote verhitting geven, gebruik in ieder geval een inductie adapter voor een geleidelijke warmteverdeling.

Algemene tips:
1. Vermijd temperatuursverschillen: een tajine kan niet tegen grote temperatuursverschillen. In een warme tajine dus geen koud voedsel leggen en in een warme tajine geen warm voedsel of vloeistoffen doen. Geen tajine vanuit de koelkast in de oven zetten. Ook is het aan te raden om een warme tajine niet in koud water te zetten of op een koud aanrecht. De kans op knappen is dan zeer aanwezig.
2. Verwarm de oven nooit voor, maar zet de tajine in de oven terwijl de oven aan het verwarmen is. Dit is ook in verband met de te grote temperatuursverschillen.
3. Bij het tweede gebruik hoeft de tajine geen 24 uur te weken, maar heeft de tajine heel lang in de kast gestaan is het aan te raden om de tajine weer even te laten weken gedurende een uur.
4. Droog de tajine na gebruik goed af en berg hem op in een droge kast, niet in een vochtige ruimte. Dit in verband met het ontstaan van schimmels.

Succes met het koken met de tajine!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *