Herkomst tajine

Herkomst tajine

Wat is de herkomst van de Tajine?

Een tajine is een traditionele Marokkaanse aardewerken stoofpot. De tajine komt oorspronkelijk van de Nomaden uit Noord-Afrika en het Midden Oosten. Deze Nomaden trokken van gebied naar gebied en hadden niet de luxe van een mobiele keuken. Het meenemen van een keuken achterop de kameel was geen optie. Zij waren genoodzaakt om voedzame één pans gerechten te maken, dit deden zij in de tajine. Ook de Berbers en Arabieren die door de woestijnen trokken (wat natuurlijk erg droog was) gebruikten de tajine om het taaie vlees wat zij bezaten waarin weinig vocht zat toch enigszins mals te maken door dit langzaam te garen in de tajine. De ingrediënten worden namelijk heerlijk sappig en mals aangezien ze in hun eigen kookvocht garen.

Populariteit van de tajine

Tegenwoordig is de tajine nog steeds populair, vooral in Marokko worden er vele gerechten mee bereid. In Marokko is het gezamenlijk eten met familie zeer belangrijk en het meest uitgebreide ritueel van de dag. Het meest gebruikte keuken instrument is hierbij de tajine. Er wordt veel tijd besteed aan het koken met de tajine en het bereiden van de meest heerlijke gerechten. De recepten worden van moeder op dochter doorgegeven. Hoewel de basis van het koken met de tajine dus vaak het zelfde is, variëren de gerechten vaak qua kruiden en de manier waarop het klaargemaakt wordt.

In Nederland wordt de tajine ook steeds populairder, het koken hiermee is namelijk niet alleen zeer smaakvol, maar ook erg gezond. Dit keukeninstrument, met de werking van een braadpan, is nog niet bij iedereen bekend maar dit zou zeker moeten! Een leuk feitje is misschien wel dat er in Nederland meer dan 8000 keer per maand op het woord Tajine wordt gezocht in Google. Het eten wordt er een stuk lekkerder van en is tevens zeer voedzaam door het behoud van vitamines en mineralen. In de tajine kan namelijk erg divers worden gekookt, zowel visgerechten, vleesgerechten als vegetarische gerechten kunnen gemakkelijk worden bereid. Het is ook erg origineel om het tajine gerecht te serveren in de onderste schaal van de tajine.

Wil u nog ook zo een tajine bestellen? Dan kan dat kan hier.

Gebruikt u al een Tajine en maakt u hier heerlijke gerechten in? Dan zijn we erg benieuwd naar uw resultaten en delen we dat graag met onze bezoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *