Onderhouden en schoonmaken van een Tajine

We krijgen af en toe een vraag over het onderhouden en schoonmaken van een Tajine. Nu lijkt dit makkelijker dan het is, en het komt nog wel eens voor dat bijvoorbeeld een aarde werk tajine knapt omdat er onzorgvuldig mee wordt omgegaan. Daarom hieronder wat tips voor het onderhouden en reinigen van een tajine.

Schoonmaken van een tajine

Neem een warme theedoek met zeep en neem de tajine af, vooral de niet geglazuurde delen goed afnemen. De niet geglazuurde delen kunnen namelijk veel vet opnemen en zorgen voor vet opstapeling.

Gebruik geen metalen schuursponsjes of agressieve bijtende reinigingsmiddelen, maar bijvoorbeeld een zachte spons of nylon afwasborstel om de dikste etensresten te verwijderen. Ook geen bleekmiddelen gebruiken, deze kunnen de tajine aantasten. Een normaal afwasmiddel kan geen kwaad.

Indien de tajine erg vies is kan de tajine even 15-20 minuten in warm water worden gezet om te weken. Daarna reinigen zoals hiervoor uitgelegd, dus even met een afwasborstel of zachte spons om de dikste etensresten te verwijderen en daarna even afnemen met een warme natte theedoek met zeep of afwasmiddel. De basis van de tajine kan vaak wel in de vaatwasser, maar dit verschilt per merk en materiaal. Het deksel nooit te lang laten weken in afwaswater, maar direct schoonmaken en goed laten uitlekken. De reden dat je de deksel niet te lang in het water kan laten weken, is omdat de onderkant van de deksel geen glazuur laag heeft. Er zijn op de markt ook verschillende mini tajine te koop, deze hebben overal een glazuur laag en hier kan dat dus geen kwaad.

Laat de tajine op zijn kant even goed uitlekken en droog het goed af, berg hem nooit vochtig op in de kast en zorg dat al het water uit de randen is verdwenen. Dit is voornamelijk om schimmels te voorkomen.

Berg de tajine op in een droge kast en leg de deksel verticaal neer om schade te voorkomen. Belangrijk is dus om de tajine goed af te drogen en op een droge plaats te bewaren.

7 gedachtes over “Onderhouden en schoonmaken van een Tajine”

  1. Voor het eerste gebruik van de tajine was het advies er melk in te koken die bij het koken tot aan de rand moest komen.
    Helaas kookte de melk over waardoor er nu op de bodem ( buitenkant) overgekookte melk brandvlekken zitten die ik er niet gemakkelijk af krijg.
    Op welke manier kan ik die zwarte brandvlekken veilig verwijderen, als dat sowieso wel mogelijk is.

    1. Hallo An, ik ga voor je kijken in mijn boekjes van Klazien uit Zalk en ‘Raad van Kaat’ (de Belgische variant), want dit vraagt wellicht om een praktisch ‘ouderwetse’ oplossing. Je hoort nog van me!

      1. Hi Bernice, ik ben heel benieuwd naar je antwoord, want ik heb precies hetzelfde probleem als An. Nou kan het denk ik met schoonmaakazijn, maar ben bang de tajine te beschadigen. Dankjewel alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *