Gekleurde tajine

Wat is een tajine, en hoe kun je er mee koken?

Om de recepten op deze website te maken heb je een tajine nodig, maar wat is dat nu precies?

Een tajine bestaat uit 2 delen; een schaal en een deksel. De schaal wordt gebruikt om alle ingrediënten in te garen, en is dan ook diep genoeg voor de aardappels, groenten en het vlees. De deksel is hoog, een soort van puntvormig, en zorgt ervoor dat het gerecht wat stoomt, en niet uitdroogt.

De meeste tajines zijn van aardewerk gemaakt, en daardoor redelijk stevig. Maar sinds deze manier van koken populairder is geworden in Europese landen worden er soms andere materialen gebruikt. Zo zijn er ook tajines die je op inductie platen kunt gebruiken.

Een tajine gebruik je niet om even snel wat eten op tafel te zetten. De stoofgerechten nemen veel tijd in beslag, maar zijn daarom altijd verrukkelijk. Zoals je in de recepten hier kunt zien worden er veel kruiden gebruikt, en die smaak kan natuurlijk niet in het vlees, de vis, de aardappels of de groenten trekken als je alles maar 15 minuten op het vuur laat.

Heb dus geduld. Begin in de middag met het voorbereiden van de maaltijd. De meeste tajines moeten 2 à 3 uur sudderen, dus denk daar aan. Tijdens het garen moet je af en toe kijken of er nog genoeg vocht in de schaal zit, en of het vuur niet te hoog staat. Verder kun je genieten van de heerlijke geur die langzaamaan je keuken vult.

Wat tips:

Lees verschillende recepten voor je begint met je eerste tajine maaltijd. Bedenkt wat je lekker vindt: vis, vlees, groenten, zoete aardappels, een zoet detail… Wanneer je weet wat je gaat maken kun je het beste naar een gespecialiseerde winkel gaan, bijvoorbeeld een Marokkaanse, Turkse of Tunesische supermarkt. Hier heb je de grootste keuze qua kruiden, dadels, en andere traditionele ingrediënten. Weet je niet welke kruiden je goed samen kunt gebruiken? Dan staat het personeel altijd klaar om je te helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *