Tajine asperges

Tajine asperges
Tajine asperges
Recept Afdrukken
Een verrassend recept dit keer, een tajine met asperges. Heerlijk!
Porties Prep Tijd
2 Personen 25 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
2 Uur 2,25 Uur
Porties Prep Tijd
2 Personen 25 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
2 Uur 2,25 Uur
Tajine asperges
Tajine asperges
Recept Afdrukken
Een verrassend recept dit keer, een tajine met asperges. Heerlijk!
Porties Prep Tijd
2 Personen 25 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
2 Uur 2,25 Uur
Porties Prep Tijd
2 Personen 25 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
2 Uur 2,25 Uur
Ingrediënten
Porties: Personen
Instructies
  1. Schil de asperges en snijd het houtachtige uiteinde er af. Laat ze minimaal een uur in koud water weken, gerold in een theedoek. De groeven zuigen zo vol en zo blijft de asperge mooi tijdens het koken en zijn ze met het eten makkelijk door te snijden
  2. Bak de asperges licht aan in de tajine met wat olijfolie. Strooi er wat peper, een beetje zout over en de saffraan. Giet er de bouillon over en laat ongeveer 20 tot 30 minuten koken in een afgedekte tajine op laag vuur. Prik er met een mesje in om te controleren dat ze gaar zijn.
  3. Haal de asperges uit de tajine en verdeel ze over de borden. Breng de bouillon opnieuw aan de kook en giet hierbij de kookroom en eventueel nog wat peper en zout (persoonlijk doe ik dit niet).
  4. Laat alles even goed door pruttelen en mix het daarna schuimig op met een staafmixer. Giet het schuimige sausje over de asperges.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Voor dit tajine asperge recept adviseren wij een grote tajine te gebruiken. Bijvoorbeeld van 31.5 centimeter

 

Het asperge seizoen

In Nederland kennen wij een betrekkelijk kort asperge seizoen. Het groene goud word in slecht 2 maanden geoogst en gegeten en daarna is het voorbij met de pret. Dit betekend dat ze geoogst worden vanaf midden april tot midden juni, dit is uiteraard afhankelijk van het weer in ons land.  Na deze maanden wordt de plant weer met rust gelaten zodat het zich kan aansterken voor het volgende jaar.

Zo ziet de asperge eruit in de zomer:

asperge loof

Verschillende soorten asperge

Iedereen kent 2 soorten asperges denk ik wel, dat zijn de witte asperge welke het zonlicht nog niet gezien heeft. Deze asperge wordt “gestoken” op het moment dat de aarde begint te breken en de asperge haar kop boven wil steken. De andere bekende soort is de groene asperge, deze heeft het zonlicht wel gezien en wordt ook wat later geoogst. Maar wist je dat er is nog een soort asperge is? Dat is de “paarse” asperge, dit is een wat exclusiever ras, namelijk de Asparagus Pacific Purple. De wordt pas in mei geoogst en gaat dan direct naar de wat duurdere restaurants.

3 soorten asperges

Asperges komen ook wel in het wild voor, vaak langs rivieren waar de grond wat harder is en er genoeg te drinken valt!

Leuk om te weten is dat in Nederland en Noord Europa de witte asperge het meest populair is, terwijl in landen zoals Italië en Spanje de groene asperge vaker op het menu te vinden is.

De asperge is een plant die meerjarig is, zo komen er wel 9 tot 11 jaar asperge aan één en de zelfde plant, elk jaar weer brengt deze prachtige plant ons dus die heerlijke asperges!

Heb jij ook een heerlijk tajine asperge recept gemaakt, en ben je bereid dit “witte god” recept te delen, dan horen wij dit graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *