Gehakt tajine met aardappels en gegrilde paprika

Deze gehakt tajine met aardappels en gegrilde paprika wordt in een normale pan gemaakt zoals je op de foto’s kunt zien. Maar het is natuurlijk nog lekkerder met een echte tajine.

Hoe moet je een tomaat ontvellen?

Het ontvellen van een tomaat is simpel. Je snijd met een mes een ondiep kruid onder in de tomaat. Je moet ervoor zorgen dat je door het velletje heen bent, maar niet al te diep in het vruchtvlees snijdt.

Zet ondertussen een pan water op en breng deze aan de kook. Zodra het water kookt leg je de tomaat erin. Laat deze een paar seconden in het water, tot het vel rondom het gesneden kruis begint te rimpelen.

Zorg ervoor dat er een bak met ijswater klaarstaat. Zodra het velt begint te rimpelen haal je de tomaat uit het kokende water en leg je deze in het ijswater.

Wacht een paar seconden zodat de tomaat afkoelt, en verwijder dan voorzichtig het vel dat los is gekomen.

Omdat de tomaat maar een paar seconden in het kokende water blijft kun je deze nog goed gebruiken voor een rauwkost salade, de tomaat zal namelijk niet garen.

Gehakt tajine met aardappels
Gehakt tajine
Recept Afdrukken
Gehakt tajine met aardappels
Gehakt tajine
Recept Afdrukken
Instructies
  1. Kruid je gehakt met een geraspt uitje, fijngesnede koriander, paprikapoeder, gehaktkruiden, zout, peper, gemberpoeder en kurkuma.
  2. Maak balletjes of burgertjes van het gehakt. Pak een diepe koekenpan en doe verwarm hier een scheut olijfolie in. Bak je gehakt aan beide kanten.
  3. Snijd ondertussen een ui in reepjes en voeg dit toe aan het gehakt. Laat het vlees en de ui even samen smoren in de pan met de deksel erop.
    Gehakt met ui
  4. Ondertussen kun je de aardappels schillen en in stukken snijden, afhankelijk van de maat van je aardappels. Het is lekker om gewone en zoete aardappels te gebruiken (oranje op de foto). Leg deze in de pan.
  5. Mix wat kruiden, zout en peperpuree in een kom en voeg wat warm water toe. Meng alles goed door elkaar en laat het even staan.
    Mix de kruiden
  6. Ontvel een tomaat en snijd deze fijn. Verdeel de stukjes tomaat over de aardappels. Voeg ook de erwten toe.
  7. Giet de kruidenmix (in het kommetje met water) over je aardappels, gehakt en groenten en laat het langzaam sudderen tot alles gaar is, met de deksel op de pan.
    Kruiden mix
  8. Let erop dat er genoeg vocht in de pan is.
  9. Gril ondertussen 2 paprika's in de oven. Wanneer ze klaar zijn kun je ze ontvellen en snijden. Verdeel deze over je gerecht wanneer het klaar is.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Bricks met tonijn, aardappels en harissa

Bricks zijn heerlijke gefrituurde hapjes die je met veel verschillende ingrediënten kunt vullen. Voor dit recept gebruiken we aardappels, de basis van de bricks, en tonijn.

Om een heerlijke pittige smaak aan de bricks te geven voegen we wat harissa toe.  Natuurlijk kun je de harissa ook weglaten.

Brick met tonijn
Brick met tonijn zonder harissa

Brick met tonijn en harissa
Brick met tonijn en harissa

Brick met tonijn en harissa
Brick met tonijn, aardappels en harissa
Recept Afdrukken
Porties
4 bricks
Porties
4 bricks
Brick met tonijn en harissa
Brick met tonijn, aardappels en harissa
Recept Afdrukken
Porties
4 bricks
Porties
4 bricks
Ingrediënten
Porties: bricks
Instructies
  1. Begin met het koken van de aardappels. Ze moeten goed gaar zijn zodat je deze hierna met een vork kunt pureren.
  2. Snijd ondertussen de sjalot fijn.
  3. Meng de eieren, tonijn, gesneden sjalot, harissa en kruiden goed met elkaar.
    Vulling voor de bricks
  4. Wanneer de aardappels gaar zijn pureer je deze met een vork. Er mogen gerust nog wat stukjes inzitten. Voeg ook hier wat kruiden aan toe.
    Pureer de aardappels (met schil)
  5. Verwarm ondertussen de olie in een diepe pan.
  6. Maak een cirkel van de gepureerde aardappels op een blad brick deeg. Voeg hier 3 à 4 eetlepels van je eieren / tonijn mengsel aan toe.
    Vul de Bricks
  7. Vouw nu de boven en onderkant dicht, en hierna de rechter en linker kant.
  8. Leg een nieuw blad brick deeg op je dichtgevouwen brick. Draai dit alles in één keer om zodat je dichtgevouwen brick op het nieuwe vel komt te liggen, zonder dat alles eruit loopt. Vouw nu het tweede blad ook dicht.
  9. Leg je brick voorzichtig in de hete olie, en draai deze om zodra het deeg een goudbruin kleurtje krijgt. Binnen een paar minuten is je brick gaar.
    Frituur de bricks
  10. Neem een bord met daarop 1 of meerdere vellen keukenrol papier, leg hier je bereide brick op, en leg hier bovenop weer keukenrol. Dit neemt een deel van de olie op.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Tajine met ansjovis, ook nog eens gezond

Deze tajine met ansjovis bestaat uit weinig ingrediënten en is dus makkelijk te bereiden. De ansjovis geeft een heerlijk zoute smaak aan je gerecht, je hebt dus niet veel kruiden nodig.

Tajine met ansjovis, lekker en gezond!

Ansjovis bevat veel onverzadigde vetzuren en eiwit. Hierdoor is het goed om af en toe wat van dit heerlijke kleine visje te eten.

Door het regelmatig eten van vis zorg je ervoor dat je gevarieerd eet. De onverzadigde vetzuren hebben onder andere een positieve invloed op je totale cholesterol. De eiwitten zorgen voor gezonde en sterke spieren.

Wil je een recept voor een tajine met andere vis? Dan kun je deze proberen: Tajine met dorade of kabeljauw en garnalen

tajine met ansjovis
Tajine met ansjovis
Recept Afdrukken
Porties
2
Porties
2
tajine met ansjovis
Tajine met ansjovis
Recept Afdrukken
Porties
2
Porties
2
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Begin met het in schijfjes snijden van je tomaat. Deze leg je in je tajine.
  2. Snijd nu de aardappels in schijfjes en leg deze op de tomaat.
  3. Hier bovenop leg je de ansjovis (zoveel als je lekker vindt).
  4. Meng het paprikapoeder, de komijn, de knoflook, de koriander, een beetje citroensap, een snufje zout, en wat olijfolie met een half glaasje water.
  5. Giet dit mengsel over je tajine en laat deze sudderen tot alles goed gaar is.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Tajine met aardappels en gehaktballetjes

Deze tajine met aardappels en gehaktballetjes bestaat uit heerlijke rundergehaktballetjes met natuurlijk lekker veel kruiden om ze goed op smaak te brengen. Hierna gebruiken we ook 8 grote aardappels en veel groenten om er een complete, gezonde maar vooral overheerlijke tajine van te maken.

Het kruiden van het gehakt doe je op gevoel. Ben je bang dat je te veel kruiden gebruikt? Begin dan met een kleine hoeveelheid. Je kunt, wanneer de tajine eenmaal klaar is, alsnog wat kruiden erover strooien.

Deze tajine met aardappels en gehaktballetjes is voor ongeveer 4 personen. Als er kinderen mee eten zul je er wat meer porties uit kunnen halen.

Zoals altijd is een tajine lekker met vers brood. Als voorgerecht kun je een salade eten of een groentesoep wanneer het wat kouder is.

Tajine met aardappels en gehaktballetjes
Tajine met aardappels en gehaktballetjes
Recept Afdrukken
Tajine met aardappels en gehaktballetjes
Tajine met aardappels en gehaktballetjes
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Meng de kruiden met een half glas (Nederlands theeglas) water in een schaaltje. Van elk kruid neem je ongeveer een theelepel.
  2. Meng nu je gehakt met wat paprikapoeder, kurkuma, kerrie, ras el hanout, komijn, gember, zout en fijngesneden verse peterselie (en een scheutje olijfolie). Maak hier nu balletjes van. Deze bak je even bruin in een pan, ze hoeven nog niet gaar te zijn, dit is alleen om ze kleurtje en korstje te geven.
  3. Terwijl je gehaktballen een kleurtje krijgen kun je de groenten en aardappels snijden. Snijd alles in blokjes of schijfjes, afhankelijk van het ingrediënt.
  4. Verwarm wat olie in de tajine en voeg de aardappelblokjes toe met wat zout en knoflook. Vermaal het bouillon blokje en voeg dit toe met de ui, paprika, champignons, courgette, tomaten, gehaktballetjes en peterselie.
  5. Nu roer je je water met kruidenmengsel nog eens door en giet je dit in de tajine.
  6. Na ongeveer anderhalf uur sudderen op laag vuur (met vlamverdeler eventueel) is je tajine klaar. Kijk voor het serveren of je vlees en aardappels goed gaar zijn.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Koolvis tajine

Met een tajine kun je veel verschillende gerechten bereiden. Door de bereidingswijze komen alle smaken vrij uit je ingrediënten en zal het eten van je gerecht een totaal nieuwe ervaring zijn. Zoals je misschien bij andere tajine recepten hebt gezien worden er veel verschillende kruiden gebruikt, hierdoor krijg je altijd een unieke smaak die je niet zult krijgen wanneer je iets in een pan klaar maakt.

Het garen van de ingrediënten in de tajine duurt vaak een tijdje, maar ook dit is één van de redenen dat er zoveel smaak aan het eindresultaat zit. Het voordeel is wel dat je met een grote tajine voor veel mensen in één keer een heerlijke maaltijd kunt bereiden. En terwijl deze aan het garen is kun je gezellig met je visite van een voorgerecht genieten.

Voor deze koolvis tajine gebruiken we verse koolvis, ui, tomaten, aardappels en natuurlijk veel kruiden en smaakmakers.

koolvis tajine
Koolvis tajine
Recept Afdrukken
koolvis tajine
Koolvis tajine
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Maak de vis goed schoon en laat deze uitlekken.
  2. Nu kun je de ui, tomaat, knoflook, tomatenpuree, paprikapasta en peterselie in een keukenmachine fijn maken.

  3. Meng de kruiden met de olijfolie en doe de helft bij het tomatenmengsel. Bij de andere helft doe je het sap van een halve citroen, marineer hier de visfilets in.
  4. Kook de aardappelschijven 5 minuten voor en giet af. 

  5. Neem een tajine en vet deze in met olijfolie, leg hierin de aardappelschijfjes en tomaten in stukjes.

  6. Voeg het tomatenmengsel toe en meng alles goed. Leg hierop de vis en doe er nog wat citroenplakjes op en natuurlijk de olijven.

  7. Zet je tajine nu 45 minuten op 220 graden in de oven. Om nog meer van je tajine gerecht te genieten kun je dit eten met Marokaans brood.
Notities

koolvis tagine

Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe