Bak de ui en knoflook in de olie. Voeg na een paar minuten de kippenpoten en de helft van de kruiden toe.
Zodra de kip bruin gebakken is voeg je wat water toe, tot de kip iets onder water staat.
Voeg 1 bouillonblokje toe en laat de tajine een half uur pruttelen op laag vuur.
Snijd de aardappels in grote stukken en voeg dit toe aan de tajine. Voeg ook de andere helft van de kruiden toe en het tweede bouillonblokje.
Snijd de pompoen in stukken en voeg deze 10 minuten na de aardappelen toe. Ook de rozijnen en kikkererwten kunnen er nu bij. Laat dit alles 15 minuten op laag vuur pruttelen.
Ondertussen bak je de amandelen in wat olie in een koekenpan, doe dit tot de geur goed vrij komt.
Wanneer de tajine klaar is serveer je dit rechtstreeks of op een grote schaal. Verspreid de amandelen over het gerecht en serveer met vers brood.
Kefta is rundergehakt waaraan peterselie, koriander en verschillende kruiden zijn toegevoegd. Natuurlijk kun je het beste verse peterselie en koriander gebruiken, deze geven namelijk veel meer smaak waardoor je tajine met kefta en ei overheerlijk zal zijn.
In dit recept voor een tajine met kefta en ei maken we balletjes van de kefta, hierdoor kun je het vlees makkelijk verdelen tussen je familieleden of gasten en het ziet er ook nog eens gezellig uit.
De eieren geven een zachte smaak aan het gerecht, deze worden ook in de tajine bereid, gedurende de laatste 15 minuten. Zo heb je dus een complete maaltijd met vlees, eieren en groenten (tomaten en ui).
Deze tajine is erg lekker met vers brood, dit kun je bij een bakker halen of natuurlijk zelf maken. Ook een verse salade past er perfect bij, neem hiervoor je favoriete sla en voeg hier verschillende groenten aan toe.
Het voordeel is dat je dit gerecht helemaal naar je smaak kunt maken door het toevoegen van meer of minder kruiden.
Controleer op de verpakking hoeveel water je bij de couscous moet toevoegen en los in dit water het groentebouillonblokje op.
Voeg de bouillon toe aan de couscous volgens de bereidingswijze op de verpakking en laat de couscous wellen in een pan met een gesloten deksel.
Halveer de courgette en verwijder de zaadlijst met een lepel, snij de courgette in gelijkmatige plakjes, snij de aubergine in gelijkmatige blokjes, snij de rode uien in partjes en hak de knoflook fijn.
Verhit wat olijfolie in de tajine en voeg de ui, harissa en knoflook toe roerbak kort en voeg de courgette en aubergine toe, bak dit geheel 2 minuten.
Snij ondertussen de tomaten in gelijkmatige blokjes en doe ze in de tajine.
Kruid het geheel met de ras el hanout, meng dit goed en plaats de deksel op de tajine. Laat het geheel voor 6-8 minuten zachtjes stoven (halverwege omscheppen).
Snij de dadels in drie gelijke stukken en voeg ze toe aan de tajine, meng goed en laat nog 2 minuten zachtjes stoven in de gesloten tajine.
Kruid ondertussen de couscous met het sap van een halve limoen, olijfolie, peper en komijnzaad. Kruid de groenten eventueel met nog wat peper en zout, serveer warm samen met de couscous.
Roer alle ingrediënten van de marinade goed door elkaar en laat dit even 5 minuten intrekken.
Snijd de kipfilet door midden en leg de stukken in de gemaakt marinade, laat het geheel 45 minuten in de koelkast staan. (afgedekt)
Warm wat olijfolie op in de tajine en voeg de grove stukken kip toe, en voeg naar smaak wat extra marinade aan de tajine toe. (dit recept heeft el marinade gebruik in de tajine)
Bak de kip wat goudbruin aan de buitenkant en voeg daarna de prei ( in dunne ringen gesneden) en de gesnipperde ui toe.
Hier overheen de bouillon gieten en de tajine sluiten. De tajine ongeveer 1 uur op klein vuur laten sudderen totdat de kip gaar is. Eenmaal omscheppen en nog even laten pruttelen.
Notities
Heb je ooit zelf je eigen Ras el Hanout gemaakt? We zien graag het resultaat en je ervaringen!