Koolvis tajine

Met een tajine kun je veel verschillende gerechten bereiden. Door de bereidingswijze komen alle smaken vrij uit je ingrediënten en zal het eten van je gerecht een totaal nieuwe ervaring zijn. Zoals je misschien bij andere tajine recepten hebt gezien worden er veel verschillende kruiden gebruikt, hierdoor krijg je altijd een unieke smaak die je niet zult krijgen wanneer je iets in een pan klaar maakt.

Het garen van de ingrediënten in de tajine duurt vaak een tijdje, maar ook dit is één van de redenen dat er zoveel smaak aan het eindresultaat zit. Het voordeel is wel dat je met een grote tajine voor veel mensen in één keer een heerlijke maaltijd kunt bereiden. En terwijl deze aan het garen is kun je gezellig met je visite van een voorgerecht genieten.

Voor deze koolvis tajine gebruiken we verse koolvis, ui, tomaten, aardappels en natuurlijk veel kruiden en smaakmakers.

koolvis tajine
Koolvis tajine
Recept Afdrukken
koolvis tajine
Koolvis tajine
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Maak de vis goed schoon en laat deze uitlekken.
  2. Nu kun je de ui, tomaat, knoflook, tomatenpuree, paprikapasta en peterselie in een keukenmachine fijn maken.

  3. Meng de kruiden met de olijfolie en doe de helft bij het tomatenmengsel. Bij de andere helft doe je het sap van een halve citroen, marineer hier de visfilets in.
  4. Kook de aardappelschijven 5 minuten voor en giet af. 

  5. Neem een tajine en vet deze in met olijfolie, leg hierin de aardappelschijfjes en tomaten in stukjes.

  6. Voeg het tomatenmengsel toe en meng alles goed. Leg hierop de vis en doe er nog wat citroenplakjes op en natuurlijk de olijven.

  7. Zet je tajine nu 45 minuten op 220 graden in de oven. Om nog meer van je tajine gerecht te genieten kun je dit eten met Marokaans brood.
Notities

koolvis tagine

Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

tajine met lam

 

Tajine met lam

Dit keer een heerlijk tajine met lam recept gemaakt door Hanneke van www.culinea.nl bezoek ook deze blog een keer, en je komt de meest prachtige foto’s tegen. Overigens is Culinea.nl op dit moment genomineerd voor “beste foodfoto” van 2016!

Lamsnek

De nek is het mooiste stuk vlees van het lam. Als je dit langzaam laat stoven wordt het vlees boterzacht. Laat je slager het vlees in stukken snijden. Lamsnek is vooral zo lekker omdat er veel spieren in zitten, de nek van het lam staat altijd onder “spanning” en het lam gebruikt deze spieren dus ook continu, daarom is dit een zeer stevig stuk vlees en heerlijk om te eten.

Een nieuwe aardewerk tajine laat je een nacht in koud water weken. Dan verhit je de pan op het (niet te hoog) vuur en wrijf je de pan in met wat olie. Zo voorkom je dat de tajine gaat barsten of lekken. Laat de tajine ook weer niet te lang in het water weken want dat is ook niet goed.

tajine met lam
Tajine van lam
Recept Afdrukken
Heerlijk tajine van lamsnek
Porties
4 Personen
Kook Tijd
3 Uur
Porties
4 Personen
Kook Tijd
3 Uur
tajine met lam
Tajine van lam
Recept Afdrukken
Heerlijk tajine van lamsnek
Porties
4 Personen
Kook Tijd
3 Uur
Porties
4 Personen
Kook Tijd
3 Uur
Ingrediënten
Porties: Personen
Instructies
  1. Snijd de uien niet al te fijn. Schil de selderijstengels en wortel en snijd ze in stukjes. Plet de knoflook en hak die grof. Snijd de tomaat in blokjes.
  2. Wrijf het vlees in met peper, zout, baharat kruiden en bloem. Verwarm een bakpan met een scheutje olijfolie en bak daarin het vlees tot het aan alle kanten bruin is. Neem het vlees uit de pan en houd het warm.
  3. Giet ondertussen een scheutje olijfolie in de tajine en bak hierin pan de ui en knoflook glazig op laag vuur. Voeg dan de wortel en bleekselderij erbij. Laat de groenten een minuut of vijf stoven. Doe de blokjes tomaat erbij en leg het vlees op de groenten. Voeg de bouillon toe.
  4. Zet de tajine met deksel erop in een op 150˚C voorverwarmde oven of laat sudderen op een laag vuur. Laat het vlees in 2 tot 3 uur garen. Check tussendoor of het vlees al gaar is.
  5. Voeg na 1,5 uur de dadels toe aan tajine. En voeg vlak voor het serveren de kikkererwten toe, zodat ze warm worden.
  6. Lekker met couscous of serveer het met bulgur en garneer met enkele blaadjes verse koriander.
Notities

Deze tajine met lam en kikkererwten is heerlijk met bijvoorbeeld wat couscous. Eetsmakelijk!

Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Kip kokos tajine

Kip kokos tajine
Kip kokos tajine
Recept Afdrukken
Een leuke tajine variatie met kip en kokos, het uitproberen zeker waard!
Porties Prep Tijd
2 Personen 10 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
50 Minuten 60 Minuten
Porties Prep Tijd
2 Personen 10 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
50 Minuten 60 Minuten
Kip kokos tajine
Kip kokos tajine
Recept Afdrukken
Een leuke tajine variatie met kip en kokos, het uitproberen zeker waard!
Porties Prep Tijd
2 Personen 10 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
50 Minuten 60 Minuten
Porties Prep Tijd
2 Personen 10 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
50 Minuten 60 Minuten
Ingrediënten
Porties: Personen
Instructies
  1. Kruid de kip met peper en zout.
  2. De olie samen met de kerrie opwarmen in de tajine, hierin de ui en geperst knoflook teentje aanbraden (ongeveer 10 minuten op middelmatig vuur).
  3. In deze saus de kip blokjes toevoegen en bakken tot ze wit zijn.
  4. Daarna de tomaten, tomatenpuree, suiker en kokosmelk toevoegen. Dit in een gesloten tajine 30 tot 40 minuten laten bakken op klein vuur. (Regelmatig doorroeren)
  5. Op het laatst eventueel wat vers gescheurde blaadjes basilicum toevoegen.
Notities

Lekker met rijst en erwtjes of een frisse salade.
Het is ook mogelijk om een rode paprika of wat courgette blokjes in de tajine toe te voegen.

Bij grotere hoeveelheden gebruik ik ipv een blikje tomatenpuree pasta saus met wat kruiden.

Als ik kokosmelk over heb vries ik dit altijd in. Wanneer je dit in een zakje voor ijsblokjes doet kun je het per kleine portie gebruiken.

Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Verder lezen Kip kokos tajine

Groente tajine met frisse couscous

Groente tajine met frisse couscous
Groente tajine met frisse couscous
Recept Afdrukken
Een vegetarisch tajine met couscous, courgette en aubergine.
Porties Prep Tijd
2 Personen 10 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30 Minuten 45 Minuten
Porties Prep Tijd
2 Personen 10 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30 Minuten 45 Minuten
Groente tajine met frisse couscous
Groente tajine met frisse couscous
Recept Afdrukken
Een vegetarisch tajine met couscous, courgette en aubergine.
Porties Prep Tijd
2 Personen 10 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30 Minuten 45 Minuten
Porties Prep Tijd
2 Personen 10 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30 Minuten 45 Minuten
Ingrediënten
Porties: Personen
Instructies
  1. Controleer op de verpakking hoeveel water je bij de couscous moet toevoegen en los in dit water het groentebouillonblokje op.
  2. Voeg de bouillon toe aan de couscous volgens de bereidingswijze op de verpakking en laat de couscous wellen in een pan met een gesloten deksel.
  3. Halveer de courgette en verwijder de zaadlijst met een lepel, snij de courgette in gelijkmatige plakjes, snij de aubergine in gelijkmatige blokjes, snij de rode uien in partjes en hak de knoflook fijn.
  4. Verhit wat olijfolie in de tajine en voeg de ui, harissa en knoflook toe roerbak kort en voeg de courgette en aubergine toe, bak dit geheel 2 minuten.
  5. Snij ondertussen de tomaten in gelijkmatige blokjes en doe ze in de tajine.
  6. Kruid het geheel met de ras el hanout, meng dit goed en plaats de deksel op de tajine. Laat het geheel voor 6-8 minuten zachtjes stoven (halverwege omscheppen).
  7. Snij de dadels in drie gelijke stukken en voeg ze toe aan de tajine, meng goed en laat nog 2 minuten zachtjes stoven in de gesloten tajine.
  8. Kruid ondertussen de couscous met het sap van een halve limoen, olijfolie, peper en komijnzaad. Kruid de groenten eventueel met nog wat peper en zout, serveer warm samen met de couscous.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Verder lezen Groente tajine met frisse couscous

Kip Tajine met prei

Kip Tajine met prei
Kip Tajine met prei
Recept Afdrukken
Deze kip tajine met prei en heerlijke kruiden is één van onze favorieten en makkelijk te maken als de marinade éénmaal klaar is 😉
Porties Prep Tijd
2 Personen 60 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
60 Minuten 125 Minuten
Porties Prep Tijd
2 Personen 60 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
60 Minuten 125 Minuten
Kip Tajine met prei
Kip Tajine met prei
Recept Afdrukken
Deze kip tajine met prei en heerlijke kruiden is één van onze favorieten en makkelijk te maken als de marinade éénmaal klaar is 😉
Porties Prep Tijd
2 Personen 60 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
60 Minuten 125 Minuten
Porties Prep Tijd
2 Personen 60 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
60 Minuten 125 Minuten
Ingrediënten
Marinade
Tajine
Porties: Personen
Instructies
  1. Roer alle ingrediënten van de marinade goed door elkaar en laat dit even 5 minuten intrekken.
  2. Snijd de kipfilet door midden en leg de stukken in de gemaakt marinade, laat het geheel 45 minuten in de koelkast staan. (afgedekt)
  3. Warm wat olijfolie op in de tajine en voeg de grove stukken kip toe, en voeg naar smaak wat extra marinade aan de tajine toe. (dit recept heeft el marinade gebruik in de tajine)
  4. Bak de kip wat goudbruin aan de buitenkant en voeg daarna de prei ( in dunne ringen gesneden) en de gesnipperde ui toe.
  5. Hier overheen de bouillon gieten en de tajine sluiten. De tajine ongeveer 1 uur op klein vuur laten sudderen totdat de kip gaar is. Eenmaal omscheppen en nog even laten pruttelen.
Notities

Heb je ooit zelf je eigen Ras el Hanout gemaakt? We zien graag het resultaat en je ervaringen!

Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Verder lezen Kip Tajine met prei