Tajine met zoete aardappelen en olijven

Dit is een tajine met smakelijk lamsvlees en zoete aardappelen. Samen met de sterkte van de ui krijg je een heerlijke harmonie tussen de scherpe en zoete smaken.

Wil je een extra pittige tajine? Dan kun je natuurlijk een paar kleine rode pepertjes toevoegen. Het pittige van de pepertjes smaakt erg lekker bij het zachte en zoete van de aardappelen.

Er is genoeg voor iedereen!

Zoals je kunt zien gebruiken we voor deze tajine 1 kilogram lamsvlees, hiermee heb je dus genoeg voor het hele gezin. Dat wordt een hele gezellige maaltijd!

Ben je ook zo dol op aardappelen? Dan zul je deze tajine ook wel lekker vinden!

tajine met zoete aardappelen
Tajine met zoete aardappelen en olijven
Recept Afdrukken
tajine met zoete aardappelen
Tajine met zoete aardappelen en olijven
Recept Afdrukken
Instructies
  1. Begin met het schillen van de zoete aardappelen en het in stukken snijden van je lamsvlees. Verhit ondertussen de olie in de tajine.
  2. Meng de kruiden en smeer dit mengsel over blokjes lamsvlees.
  3. Snijd nu ook de uien en tomaten.
  4. Het knoflook teentje druk je plat en leg je midden in de tajine.
  5. Als eerste leg je de zoete aardappels in de tajine. Hierna voeg je de uien en tomaten toe, en dan natuurlijk het vlees. Op het laatst voeg je nog wat koriander toe en de groene olijven.
  6. Laat dit alles ruim een uur sudderen, zodat het vlees en de aardappels goed gaar zijn. Als het na een uurtje nog niet klaar is laat het dan nog op laag vuur door sudderen.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Tajine met gehaktballetjes, 2 soorten aardappels en groenten

Dit recept voor een tajine met gehaktballetjes, 2 soorten aardappels en groenten is perfect voor een groot gezin, of voor wanneer je bezoek krijgt.

De zoete aardappels geven een onverwacht lekker effect aan je tajine, zo veras je je bezoek zeker. Natuurlijk zitten er ook in deze tajine heerlijke kruiden, waaronder ras el hanout, waardoor je zeker naar meer zal vragen.

Wat smaakt lekker met deze tajine met gehaktballetjes?

Met een verse salade met bijvoorbeeld wat tomaatjes, komkommer en een lekkere dressing maak je je maaltijd helemaal compleet.

 

Ingrediënten voor de tajine
Ingrediënten voor de tajine

Tajine met gehaktballetjes
Tajine met gehaktballetjes, 2 soorten aardappels en groenten
Recept Afdrukken
Tajine met gehaktballetjes
Tajine met gehaktballetjes, 2 soorten aardappels en groenten
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Kruid het gehakt met de verschillende kruiden (naar smaak) en maak hier balletjes van.
  2. Snijd de groenten in stukken. De aardappels schil je en snijd je ook in grote stukken.
  3. Giet 300 ml (1,5 glas) water in een kom en voeg hier kruiden naar smaak aan toe. Voeg ook de tomatenpuree toe en meng dit alles goed door elkaar. Je hebt nu je kom saus / jus.
  4. Verwarm wat olijfolie en zonnebloemolie in de tajine op een laag vuurtje.
  5. Wanneer de olie warm is leg je de aardappels in de tajine.
  6. Hierna voeg je de gehaktballen toe.
  7. Om ervoor te zorgen dat je groenten allemaal lekker worden voeg je eerst de wortels toe, dan de paprika, uien en als laatste de tomaten.
  8. Nu kun je je saus / jus toevoegen. Zorg dat het goed verdeelt is over alle groenten, aardappels en gehaktballetjes. Laat dit alles nu 1,5 à 2 uur sudderen op laag vuur.
  9. Wanneer alles goed gaar is leg je de olijven erop en serveer je de tajine met Turks of Marokkaans brood.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Tajine met aardappels en gehaktballetjes

Deze tajine met aardappels en gehaktballetjes bestaat uit heerlijke rundergehaktballetjes met natuurlijk lekker veel kruiden om ze goed op smaak te brengen. Hierna gebruiken we ook 8 grote aardappels en veel groenten om er een complete, gezonde maar vooral overheerlijke tajine van te maken.

Het kruiden van het gehakt doe je op gevoel. Ben je bang dat je te veel kruiden gebruikt? Begin dan met een kleine hoeveelheid. Je kunt, wanneer de tajine eenmaal klaar is, alsnog wat kruiden erover strooien.

Deze tajine met aardappels en gehaktballetjes is voor ongeveer 4 personen. Als er kinderen mee eten zul je er wat meer porties uit kunnen halen.

Zoals altijd is een tajine lekker met vers brood. Als voorgerecht kun je een salade eten of een groentesoep wanneer het wat kouder is.

Tajine met aardappels en gehaktballetjes
Tajine met aardappels en gehaktballetjes
Recept Afdrukken
Tajine met aardappels en gehaktballetjes
Tajine met aardappels en gehaktballetjes
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Meng de kruiden met een half glas (Nederlands theeglas) water in een schaaltje. Van elk kruid neem je ongeveer een theelepel.
  2. Meng nu je gehakt met wat paprikapoeder, kurkuma, kerrie, ras el hanout, komijn, gember, zout en fijngesneden verse peterselie (en een scheutje olijfolie). Maak hier nu balletjes van. Deze bak je even bruin in een pan, ze hoeven nog niet gaar te zijn, dit is alleen om ze kleurtje en korstje te geven.
  3. Terwijl je gehaktballen een kleurtje krijgen kun je de groenten en aardappels snijden. Snijd alles in blokjes of schijfjes, afhankelijk van het ingrediënt.
  4. Verwarm wat olie in de tajine en voeg de aardappelblokjes toe met wat zout en knoflook. Vermaal het bouillon blokje en voeg dit toe met de ui, paprika, champignons, courgette, tomaten, gehaktballetjes en peterselie.
  5. Nu roer je je water met kruidenmengsel nog eens door en giet je dit in de tajine.
  6. Na ongeveer anderhalf uur sudderen op laag vuur (met vlamverdeler eventueel) is je tajine klaar. Kijk voor het serveren of je vlees en aardappels goed gaar zijn.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Tajine met kip, amandelen, rozijnen en nog meer lekkers

Deze tajine met kip, amandelen, rozijnen, flespompoen en nog veel meer lekkers zit vol met smaak.

Door de pompoen krijg je een gezellig herfstgevoel. Samen vormen de ingrediënten een lekker zoet gerecht, met wat extra bite door de amandelen.

Hoe te serveren?

Om de maaltijd helemaal compleet te maken serveer je deze tajine met vers gebakken brood en eventueel een simpele salade.

tajine met kip
Tajine met kip, amandelen, rozijnen en nog meer lekkers
Recept Afdrukken
tajine met kip
Tajine met kip, amandelen, rozijnen en nog meer lekkers
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Snijd de ui en knoflook fijn.
  2. Verwarm wat (olijf)olie in de tajine.
  3. Bak de ui en knoflook in de olie. Voeg na een paar minuten de kippenpoten en de helft van de kruiden toe.
  4. Zodra de kip bruin gebakken is voeg je wat water toe, tot de kip iets onder water staat.
  5. Voeg 1 bouillonblokje toe en laat de tajine een half uur pruttelen op laag vuur.
  6. Snijd de aardappels in grote stukken en voeg dit toe aan de tajine. Voeg ook de andere helft van de kruiden toe en het tweede bouillonblokje.
  7. Snijd de pompoen in stukken en voeg deze 10 minuten na de aardappelen toe. Ook de rozijnen en kikkererwten kunnen er nu bij. Laat dit alles 15 minuten op laag vuur pruttelen.
  8. Ondertussen bak je de amandelen in wat olie in een koekenpan, doe dit tot de geur goed vrij komt.
  9. Wanneer de tajine klaar is serveer je dit rechtstreeks of op een grote schaal. Verspreid de amandelen over het gerecht en serveer met vers brood.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Loubia tajine

Deze tajine is gemaakt met gehakt en loubia. Loubia is een Marokkaans woord voor bonen, hier gebruiken we lekkere witte bonen. Een loubia tajine is heerlijk met lamsvlees, gehakt of met verschillende groenten om er een vegetarische tajine van te maken. Er zijn veel mogelijkheden met dit lekkere en gezonde ingrediënt.

Wanneer je er voor kiest om verse bonen te gebruiken, dien je deze een nacht te laten weken in water. Denk er dus de middag van te voren aan dat je de bonen in het water zet zodat je de volgende dag je tajine kunt bereiden.

Een loubia tajine is heerlijk op een koude dag, je krijgt er dat gezellige winterse gevoel bij wanneer je een warme, vullende maaltijd eet.

Gebruik indien mogelijk verse peterselie en koriander. Zo krijg je een veel lekkerder resultaat dan met de gedroogde variant waar minder smaak aan zit.

Loubia tajine
Loubia tajine
Recept Afdrukken
Loubia tajine
Loubia tajine
Recept Afdrukken
Instructies
  1. Meng het gehakt met paprikapoeder, peper, zout, peterselie en wat paneermeel.
  2. Maak van dit gehakt balletjes. Verwarm ondertussen de tajine.
  3. Bak de balletjes gehakt aan alle kanten bruin in de tajine.
  4. Wanneer ze mooi bruin zijn kun je de gesnipperde ui, tomaat, peterselie en de koriander toevoegen.
  5. Laat dit een paar minuten garen en voeg dan de knoflook, het bouillonblokje, wat water en de verschillende kruiden toe.
  6. Zet je tajine op een laag vuur en laat dit alles ongeveer een uur pruttelen.
  7. Na een uur kun je de bonen afspoelen en toevoegen aan de tajine. Laat nu alles nogmaals 15 minuten pruttelen op laag vuur.
  8. De olijven voeg je er op het laatste moment aan toe, net voor je de tajine gaat serveren.
  9. Serveer je tajine met vers gebakken Marokkaans brood.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe