Tajine abrikozentaart met amandelen uit de oven

Een taart in een tajine?

Bij het maken van een taart denk je in eerste instantie niet aan het gebruiken van een tajine hiervoor. Maar dat is zeer zeker wel mogelijk! Het maakt niet uit of je een aardewerken tajine hebt, of een met een gietijzeren onderpan. Er zijn wel wat verschillen in de bereiding. Ik probeer ze zo goed mogelijk te benoemen. Heb je vragen? Stel ze gerust!

Dronken abrikozen 

Belangrijk is dat je bedenkt of je met vers fruit gaat werken of met gedroogde vruchten. Want verse abrikozen hoef je niet eerst voor te koken, maar alleen maar te wassen, van hun pit ontdoen en in partjes snijden. In dit recept heb ik gekozen voor gedroogde abrikozen, die ik ‘dronken’ heb gevoerd met amaretto…is ook een manier. Niet noodzakelijk om alcohol te gebruiken, maar wel lekker.

Ook de keuze voor de bodem van de taart is iets waar je over na moet denken. Ik gebruik amandelmeel gemengd met zelfrijzend bakmeel. Beiden zijn in glutenvrije vorm te verkrijgen. Dus wie met een specifiek dieet daar rekening mee moet houden, kan deze taart ook maken.

Plaats in de oven

De deksel/hoed van mijn tajine is vrij hoog. Daardoor moest ik de tajine laag in mijn gasoven zetten, anders paste het niet. Ik was echter bang dat daardoor de bodem te hard zou bakken of zelfs verbranden. Om dat risico niet te lopen,  heb ik halverwege de bereidingstijd de deksel/hoed er af gehaald en het rooster naar het midden verplaatst. Dat bleek achteraf ook een goede ingeving, want de bodem was perfect.

Maar….eerlijk is eerlijk…

Ook al vond ik het heel leuk om dit eens uit te proberen en is de smaak goed…het gemak van een springvorm is toch wel erg fijn! Van sommige taarten wil je de rand kunnen bewerken of bewonderen. Het hangt dus af van het soort taart dat je wil maken. Het is mijn plan om nog wel vaker taarten te maken met verschillende tajine’s en verschillende bodems als een soort vergelijkend warenonderzoek. Dus hou deze site in de gaten voor nog meer recepten 😉

Tajine abrikozentaart met amandelen
Tajine abrikozentaart met amandelen uit de oven
Recept Afdrukken
Een verrassend dessert uit de tajine, met abrikozen, amandelen, amaretto en een heerlijke toef slagroom! Bij het maken van een dessert of taart denk je in eerste instantie niet aan een tajine, maar dat is zeker wel mogelijk.
Porties
1 taart voor 8-10 personen
Porties
1 taart voor 8-10 personen
Tajine abrikozentaart met amandelen
Tajine abrikozentaart met amandelen uit de oven
Recept Afdrukken
Een verrassend dessert uit de tajine, met abrikozen, amandelen, amaretto en een heerlijke toef slagroom! Bij het maken van een dessert of taart denk je in eerste instantie niet aan een tajine, maar dat is zeker wel mogelijk.
Porties
1 taart voor 8-10 personen
Porties
1 taart voor 8-10 personen
Ingrediënten
Porties: voor 8-10 personen
Instructies
  1. Voorbereiding deeg: Meng de boter en suiker in een mixer/keukenmachine tot een romige massa. Voeg de eieren toe en daarna al zevend het meel. Bebloem je werkblad en deegroller en rol het een beetje uit zodat je de bodem van de tajine makkelijker kan bekleden. Ongeveer 6 mm dik, en een opstaand randje. Verwarm de oven alvast voor op 190 graden
    Tajine abrikozentaart met amandelen uit de oven
  2. Voor de vulling: Abrikozen wellen in ongeveer 2 dl amaretto (ongeveer half uur) en daarna in apart steelpannetje aan de kook brengen tot de abrikozen zachter zijn. Niet papperig! Week 2 gelatine blaadjes in water tot ze zacht zijn en voeg toe aan het warme amaretto / abrikozen mengsel. Haal van het vuur af en blijf even roeren met houten lepel totdat het goed verdeeld is.
    Tajine abrikozentaart met amandelen uit de oven
  3. Doe het mengsel op het deeg in de tajine en zet het met de deksel er op in de oven*. Bak in zo'n 80 minuten de taart. * let dus op de hoogte van de tajine, zie in de omschrijving. Desnoods halverwege de deksel/hoed er af nemen en de onderpan hoger in de oven zetten. Laat afkoelen en garneer met amandelschaafsel. Als je zelf amandelen hakselt, doe er dan niet teveel op. Want amandelen kunnen dan teveel overheersen bij het kauwen. Serveer met slagroom en amaretto naar wens. Geniet er van!
    Tajine abrikozentaart met amandelen uit de oven
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Tajine met sukadevlees, tuinbonen en rabarber

Een ‘zuiders’ tintje

Aangezien ik deels Vlaams ben (allebei mijn oma’s komen uit België), en de Rode Duivels het zo goed doen op het WK,  is het tijd voor een recept van onze zuiderburen. Ze hebben de afgelopen twee wedstrijden met mooie scores gewonnen, dus een goed begin gemaakt. En een goed begin is het halve werk, zo ook in de keuken. Bij een stevig potje voetbal hoort een stevige maaltijd! Lekker met een biertje er bij, ook uit België natuurlijk 😉

Bier, wijn of whisk(e)y

Het biertje is niet alleen om er bij te drinken, maar ook als kookvocht. Koken of stoven met alcoholische dranken geeft een extra lekker smaakje. Wijn, bier of Schotse whisky (whiskey, dus met -ey op deze manier geschreven is Iers) kan je in allerlei gerechten gebruiken. Mosselen met bier of wijn, bierbrood, coq au vin en het is leuk om eens een goed stuk vlees te injecteren met whisky! Ja, je leest het goed: injecteren. Goed gedoseerd zorgt dat voor een verrassend vleugje van je favoriete smaak en is weer eens wat anders dan anders. Probeer het eens! Maar ik dwaal af…terug naar m’n Vlaamse stoofpot.

Ik heb gekozen voor runderstoofvlees van de schouderpartij, sukade. Daarbij verse seizoensgroenten, zoals tuinbonen en rabarber, die nu volop te krijgen zijn.  Aardappelen passen hier goed bij, welke soort je maar wilt. Als braadpan / stoofpot gebruik ik een tajine. Dit is een ‘slow-cooking’ recept wat betreft het vlees. De groenten en aardappelen worden later er aan toegevoegd. Stoofgerechten zoals dit is dus niet alleen maar winterkost. In combinatie met seizoensgroenten is het het hele jaar door een prima maaltijd om op tafel te zetten. Omdat ik nog een handje aardbeien over had, heb ik deze aan de rabarber toegevoegd en wat erwten bij de tuinbonen. Maar ook een rauwe witlofsalade (als je dat lust) met appel, rozijnen en hardgekookt ei geeft het ook een Vlaams/Nederlands tintje.

Hopelijk komen de Belgen ver op het wereldkampioenschap in Rusland, ‘fingers crossed’… Ik neem er alvast een (wit)biertje op. Skol!

 

Tajine met sukadevlees, verse tuinbonen en rabarber
Tajine met sukadevlees, tuinbonen en rabarber
Recept Afdrukken
Ouderwets lekker Vlaams stoofgerecht met sukade rundvlees, verse tuinbonen, rabarber en bier! Bereid in de tajine, stevig gerecht maar toch botermals. Mooi te combineren met seizoensgroenten, dus niet alleen winterkost maar het hele jaar door lekker!
Porties
1 porttie 4 - 6 personen
Kook Tijd
2 uur
Porties
1 porttie 4 - 6 personen
Kook Tijd
2 uur
Tajine met sukadevlees, verse tuinbonen en rabarber
Tajine met sukadevlees, tuinbonen en rabarber
Recept Afdrukken
Ouderwets lekker Vlaams stoofgerecht met sukade rundvlees, verse tuinbonen, rabarber en bier! Bereid in de tajine, stevig gerecht maar toch botermals. Mooi te combineren met seizoensgroenten, dus niet alleen winterkost maar het hele jaar door lekker!
Porties
1 porttie 4 - 6 personen
Kook Tijd
2 uur
Porties
1 porttie 4 - 6 personen
Kook Tijd
2 uur
Ingrediënten
Porties: 4 - 6 personen
Instructies
  1. Was de rabarber goed, zodat er geen zandresten op zitten. Snijd eventuele donkere stukjes er af. Snijd de stelen in stukjes van ongeveer 3 centimeter en was ze nog een keer. Zet in een part pannetje, of kleine tajine, met een bodempje water  op een laag vuurtje. Voeg ongeveer 3 eetlepels suiker toe. Proef tussendoor of dat zoet/zuur genoeg is naar je smaak! Dop de tuinbonen en was ze en zet even apart. Deze gaan later bij het vlees en de aardappelen in de tajine. Ongeveer zo'n half uur voor het 'einde'.
    tajine met sukadevlees
  2. Braad het vlees aan om en om, totdat je een bruin krokant laagje hebt. Voeg de laurierblaadjes en half flesje van het bier toe. Tussendoor controleer je in hoeverre het vocht verdampt is en vul je aan met de rest van het bier. Laat anderhalf uur op laag vuur pruttelen en geniet van de geur!
  3. Het laatste half uur voeg je de tuinbonen, eventueel erwten en aardappelen/krieltjes toe en laat mee garen. Beetje water er bij doen als ze te droog staan, anders worden ze niet goed gaar. Niet de ingrediënten onder water zetten, dat is teveel. Het waterniveau net onder de helft van de aardappelen is voldoende. De circulatie  van vocht en lucht in de tajine doet de rest. Het vlees is heerlijk mals en de rabarber is als een soort chutney of compôte een lekker fris bijgerecht. Laat het smaken!
    tajine met sukadevlees
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe