Tajine Spaanse tortilla met vis, aardappelen en ei

We gaan nu op de Spaanse toer, met weer een makkelijk gerecht. Ideaal voor als je wat minder tijd hebt of het als bijgerecht serveert. Ei is het hoofdbestanddeel en daarnaast (kool)vis en gekookte aardappelen.

Bijgerecht, lunch of zelfs ontbijt

Tortilla maak je niet standaard met vis, maar is geschikt om restjes te verwerken. En ik had een pakje witvis in mijn vriezer liggen. Aangezien ik de vriezer voor de vakantie altijd leeg maak om te kunnen ontdooien, koos ik voor een tortilla-gerecht in deze variant.

Nou zal ik niet gauw vis als ontbijt eten, maar tortilla kan ook in de ochtend geconsumeerd worden. Een stevig ontbijt.

Pan of tajine, mix and match

Tortilla is uitermate geschikt om in een tajine te maken! Het is makkelijk en het staat mooi op tafel. Ik heb gebruik gemaakt van een kleinere maat tajine voor dit recept, omdat het gebaseerd is op een bijgerecht. Bereiden in een pan met anti-aanbaklaag kan ook prima.

Het leuke is als je meerdere gerechten in verschillende pannetjes serveert. Je gasten zullen nieuwsgierig zijn wat er allemaal op tafel staat.

 

 

Tajine Spaanse tortilla met vis, aardappelen en ei
Tajine Spaanse tortilla met vis, aardappelen en ei
Recept Afdrukken
Simpel Spaans gerecht op basis van aardappel, ei en groenten. Een zomerse variant met witvis en spinazie. Lekker uit de oven.
Tajine Spaanse tortilla met vis, aardappelen en ei
Tajine Spaanse tortilla met vis, aardappelen en ei
Recept Afdrukken
Simpel Spaans gerecht op basis van aardappel, ei en groenten. Een zomerse variant met witvis en spinazie. Lekker uit de oven.
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Warm de oven voor op 180 graden. Snij de groenten die je gebruikt fijn en verdeel het samen met de aardappelen in de tajine
    Tajine Spaanse tortilla met vis, aardappelen en ei
  2. Verdeel daarna de (wit)vis gelijkmatig er overheen. Klop de 3 eieren en giet het over het groenten/vismengsel.
  3. Zet het in het midden van de oven +/- 25 min. Serveer warm of koud
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Tajine hartige taart met bladerdeeg, spinazie, feta en ham

Deze hartige taart in de tajine gemaakt, is een smaakvol bijgerecht, hoofdgerecht of ook koud geschikt als lunch. Het is een makkelijk gerecht omdat het met kant en klare bladerdeeg-vellen gemaakt wordt. In dit recept maak ik gebruik van een volledig aardewerken tajine, die geglazuurd is. Dus met een gladde binnenkant.

Waar je op moet letten is dat je vulling niet te nat is. Gebruik je bijvoorbeeld verse spinazie, dan is het raadzaam om dat eerst apart kort te koken en het nat weg te doen, of te binden met bloem.

Restjes groenten

Omdat het zo’n makkelijk recept is door de bladerdeeg en je het als bijgerecht kan serveren, verwerk je er gewoon eventuele restjes groenten in die je in je koelkast hebt. Ik had een doosje gehakte spinazie in mijn vriezer, dus die heb ik gebruikt. Eerst laten ontdooien in een pan, samen met de gefruite uitjes, knoflook en tomaatjes.

Tip voor bladerdeeg

Een tajine is rond en de kant en klare bladerdeeg meestal niet. Een tip is dat je de vellen die je nodig hebt voor de bodem (ongeveer 4) laat ontdooien. Verwijder de plastic velletjes. Maak een bol van het deeg, maar kneed het niet te lang! Anders verander je de structuur teveel en krijg je geen ‘bladerend’ effect meer van het deeg. Het is namelijk gemaakt met laagjes boter er in.

Bebloem je werkblad en deegroller en rol het deeg totdat je een ronde hebt die in je tajine-onderpan past! Neem de deksel als maat, dan heb je ook nog een opstaand randje om de vulling er goed in te houden. Zorg ervoor dat je vulling goed verdeeld is en niet te dik, zo’n 3 tot 4 centimeter, anders wordt het niet gelijkmatig warm/gaar.

Vergeet niet de oven tijdig goed voor te verwarmen op 190 graden celsius!

Veel kookplezier en bon appetit

Tajine hartige taart met spinazie3
Tajine hartige taart met bladerdeeg, spinazie, feta en ham
Recept Afdrukken
Tajine hartige taart met spinazie3
Tajine hartige taart met bladerdeeg, spinazie, feta en ham
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Ontdooi de bladerdeegvellen. Bekleed de pan van de tajine er mee zodat je een ruime opstaande rand hebt. Zie ook de omschrijving hierboven als je de bladerdeeg wil rollen tot een pizzabodem formaat. Tip!
  2. bak de ingrediënten in een aparte pan en giet het extra vocht af. Doe de vulling op het bladerdeeg in de tajine. Breek 4-6 eieren en roer door elkaar. Giet het gelijkmatig over de vulling.
  3. Bestrooi met (geraspte) kaas en doe de deksel op de tajine. Zet 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
    tajine hartige taart met spinazie2
  4. Omdat ik een beetje op de Griekse toer was, heb ik er een frisse tzaziki bij gemaakt. Kali orexi, smakelijk eten
    Tajine hartige taart met spinazie4
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Tajine abrikozentaart met amandelen uit de oven

Een taart in een tajine?

Bij het maken van een taart denk je in eerste instantie niet aan het gebruiken van een tajine hiervoor. Maar dat is zeer zeker wel mogelijk! Het maakt niet uit of je een aardewerken tajine hebt, of een met een gietijzeren onderpan. Er zijn wel wat verschillen in de bereiding. Ik probeer ze zo goed mogelijk te benoemen. Heb je vragen? Stel ze gerust!

Dronken abrikozen 

Belangrijk is dat je bedenkt of je met vers fruit gaat werken of met gedroogde vruchten. Want verse abrikozen hoef je niet eerst voor te koken, maar alleen maar te wassen, van hun pit ontdoen en in partjes snijden. In dit recept heb ik gekozen voor gedroogde abrikozen, die ik ‘dronken’ heb gevoerd met amaretto…is ook een manier. Niet noodzakelijk om alcohol te gebruiken, maar wel lekker.

Ook de keuze voor de bodem van de taart is iets waar je over na moet denken. Ik gebruik amandelmeel gemengd met zelfrijzend bakmeel. Beiden zijn in glutenvrije vorm te verkrijgen. Dus wie met een specifiek dieet daar rekening mee moet houden, kan deze taart ook maken.

Plaats in de oven

De deksel/hoed van mijn tajine is vrij hoog. Daardoor moest ik de tajine laag in mijn gasoven zetten, anders paste het niet. Ik was echter bang dat daardoor de bodem te hard zou bakken of zelfs verbranden. Om dat risico niet te lopen,  heb ik halverwege de bereidingstijd de deksel/hoed er af gehaald en het rooster naar het midden verplaatst. Dat bleek achteraf ook een goede ingeving, want de bodem was perfect.

Maar….eerlijk is eerlijk…

Ook al vond ik het heel leuk om dit eens uit te proberen en is de smaak goed…het gemak van een springvorm is toch wel erg fijn! Van sommige taarten wil je de rand kunnen bewerken of bewonderen. Het hangt dus af van het soort taart dat je wil maken. Het is mijn plan om nog wel vaker taarten te maken met verschillende tajine’s en verschillende bodems als een soort vergelijkend warenonderzoek. Dus hou deze site in de gaten voor nog meer recepten 😉

Tajine abrikozentaart met amandelen
Tajine abrikozentaart met amandelen uit de oven
Recept Afdrukken
Een verrassend dessert uit de tajine, met abrikozen, amandelen, amaretto en een heerlijke toef slagroom! Bij het maken van een dessert of taart denk je in eerste instantie niet aan een tajine, maar dat is zeker wel mogelijk.
Porties
1 taart voor 8-10 personen
Porties
1 taart voor 8-10 personen
Tajine abrikozentaart met amandelen
Tajine abrikozentaart met amandelen uit de oven
Recept Afdrukken
Een verrassend dessert uit de tajine, met abrikozen, amandelen, amaretto en een heerlijke toef slagroom! Bij het maken van een dessert of taart denk je in eerste instantie niet aan een tajine, maar dat is zeker wel mogelijk.
Porties
1 taart voor 8-10 personen
Porties
1 taart voor 8-10 personen
Ingrediënten
Porties: voor 8-10 personen
Instructies
  1. Voorbereiding deeg: Meng de boter en suiker in een mixer/keukenmachine tot een romige massa. Voeg de eieren toe en daarna al zevend het meel. Bebloem je werkblad en deegroller en rol het een beetje uit zodat je de bodem van de tajine makkelijker kan bekleden. Ongeveer 6 mm dik, en een opstaand randje. Verwarm de oven alvast voor op 190 graden
    Tajine abrikozentaart met amandelen uit de oven
  2. Voor de vulling: Abrikozen wellen in ongeveer 2 dl amaretto (ongeveer half uur) en daarna in apart steelpannetje aan de kook brengen tot de abrikozen zachter zijn. Niet papperig! Week 2 gelatine blaadjes in water tot ze zacht zijn en voeg toe aan het warme amaretto / abrikozen mengsel. Haal van het vuur af en blijf even roeren met houten lepel totdat het goed verdeeld is.
    Tajine abrikozentaart met amandelen uit de oven
  3. Doe het mengsel op het deeg in de tajine en zet het met de deksel er op in de oven*. Bak in zo'n 80 minuten de taart. * let dus op de hoogte van de tajine, zie in de omschrijving. Desnoods halverwege de deksel/hoed er af nemen en de onderpan hoger in de oven zetten. Laat afkoelen en garneer met amandelschaafsel. Als je zelf amandelen hakselt, doe er dan niet teveel op. Want amandelen kunnen dan teveel overheersen bij het kauwen. Serveer met slagroom en amaretto naar wens. Geniet er van!
    Tajine abrikozentaart met amandelen uit de oven
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Bricks met tonijn, aardappels en harissa

Bricks zijn heerlijke gefrituurde hapjes die je met veel verschillende ingrediënten kunt vullen. Voor dit recept gebruiken we aardappels, de basis van de bricks, en tonijn.

Om een heerlijke pittige smaak aan de bricks te geven voegen we wat harissa toe.  Natuurlijk kun je de harissa ook weglaten.

Brick met tonijn
Brick met tonijn zonder harissa

Brick met tonijn en harissa
Brick met tonijn en harissa

Brick met tonijn en harissa
Brick met tonijn, aardappels en harissa
Recept Afdrukken
Porties
4 bricks
Porties
4 bricks
Brick met tonijn en harissa
Brick met tonijn, aardappels en harissa
Recept Afdrukken
Porties
4 bricks
Porties
4 bricks
Ingrediënten
Porties: bricks
Instructies
  1. Begin met het koken van de aardappels. Ze moeten goed gaar zijn zodat je deze hierna met een vork kunt pureren.
  2. Snijd ondertussen de sjalot fijn.
  3. Meng de eieren, tonijn, gesneden sjalot, harissa en kruiden goed met elkaar.
    Vulling voor de bricks
  4. Wanneer de aardappels gaar zijn pureer je deze met een vork. Er mogen gerust nog wat stukjes inzitten. Voeg ook hier wat kruiden aan toe.
    Pureer de aardappels (met schil)
  5. Verwarm ondertussen de olie in een diepe pan.
  6. Maak een cirkel van de gepureerde aardappels op een blad brick deeg. Voeg hier 3 à 4 eetlepels van je eieren / tonijn mengsel aan toe.
    Vul de Bricks
  7. Vouw nu de boven en onderkant dicht, en hierna de rechter en linker kant.
  8. Leg een nieuw blad brick deeg op je dichtgevouwen brick. Draai dit alles in één keer om zodat je dichtgevouwen brick op het nieuwe vel komt te liggen, zonder dat alles eruit loopt. Vouw nu het tweede blad ook dicht.
  9. Leg je brick voorzichtig in de hete olie, en draai deze om zodra het deeg een goudbruin kleurtje krijgt. Binnen een paar minuten is je brick gaar.
    Frituur de bricks
  10. Neem een bord met daarop 1 of meerdere vellen keukenrol papier, leg hier je bereide brick op, en leg hier bovenop weer keukenrol. Dit neemt een deel van de olie op.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Tajine met kefta en ei

Kefta is rundergehakt waaraan peterselie, koriander en verschillende kruiden zijn toegevoegd. Natuurlijk kun je het beste verse peterselie en koriander gebruiken, deze geven namelijk veel meer smaak waardoor je tajine met kefta en ei overheerlijk zal zijn.

In dit recept voor een tajine met kefta en ei maken we balletjes van de kefta, hierdoor kun je het vlees makkelijk verdelen tussen je familieleden of gasten en het ziet er ook nog eens gezellig uit.

De eieren geven een zachte smaak aan het gerecht, deze worden ook in de tajine bereid, gedurende de laatste 15 minuten. Zo heb je dus een complete maaltijd met vlees, eieren en groenten (tomaten en ui).

Deze tajine is erg lekker met vers brood, dit kun je bij een bakker halen of natuurlijk zelf maken. Ook een verse salade past er perfect bij, neem hiervoor je favoriete sla en voeg hier verschillende groenten aan toe.

Het voordeel is dat je dit gerecht helemaal naar je smaak kunt maken door het toevoegen van meer of minder kruiden.

Dit is een recept van L.Djelloulsmir.

tajine met kefta en ei
tajine met kefta en ei

tajine met kefta en ei
Tajine met kefta en ei
Recept Afdrukken
tajine met kefta en ei
Tajine met kefta en ei
Recept Afdrukken
Instructies
  1. Neem de helft van de peterselie en koriander. Snijd dit zo fijn mogelijk en meng dit met het gehakt.
  2. Voeg koriander, peper, zout, gemalen gember en paprikapoeder toe aan het gehakt. Je kunt ook een beetje ras el hanout toevoegen.
  3. Kneed het gehakt nu terwijl je wat paneermeel toevoegt.
  4. Verwarm wat olie in de tajine.
  5. Terwijl de olie warm wordt maak je balletjes van het gehakt en snijd je de ui fijn. Leg deze in de tajine.
  6. Wanneer de balletjes gehakt van alle kanten bruin zijn kun je de tomaten toevoegen en een klein laagje water.
  7. Nu kun je de rest van de peterselie, koriander en de andere kruiden toevoegen aan de tajine.
  8. Zorg ervoor dat alles goed doorgeroerd is. Zet de deksel op de tajine en zet het vuur laag. Laat je tajine zo'n 20 minuten sudderen.
  9. Na 20 minuten breek je de eieren boven op het gehakt. Voeg ook wat peper en zout naar smaak toe.
  10. Laat alles nog eens 15 minuten sudderen, met de deksel erop.
  11. Je tajine met kefta en ei is nu klaar! Serveer je gerecht met vers brood en een frisse salade.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe