Tajine met aubergine en kikkererwten

Zoals jullie inmiddels gewend zijn, zijn wij dol op tajines waarin zowel zoete als pittige / hartige ingrediënten gemixt worden. Deze tajine met aubergine en kikkererwten is daar een goed voorbeeld van.

Wanneer je naar de lijst ingrediënten kijkt zie je honing en granaatappel siroop die je doen denken aan een zoet gerecht. Maar de harissa geeft juist een pittige ‘touch’ aan deze tajine.

Tajine met aubergine en kikkererwten – een vegetarische tajine

Deze tajine met aubergine en kikkererwten is een vegetarisch recept. Perfect voor wanneer er iemand komt eten die geen vlees eet, en je toch dezelfde maaltijd aan iedereen wil serveren.

Kikkererwten zitten vol eiwit / proteine

De kikkererwten kun je als vlees- of visvervanger gebruiken, aangezien ze zo’n 19 gram eiwit per 100 gram bevatten. Ter vergelijking, een kipfilet bevat 22 à 23 gram eiwit per 100 gram. Je kunt dus goed 100 gram kikkererwten in plaats van 100 gram kip eten.

 

Tajine met aubergine en kikkererwten
Tajine met aubergine en kikkererwten
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Tajine met aubergine en kikkererwten
Tajine met aubergine en kikkererwten
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Schil de ui en snijd deze in dunne ringen. Snijd de paprika in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd in dunne repen.
  2. Pel de knoflook en snijd deze in dunne plakken.
  3. Spoel de aubergines schoon en dep ze droog. Snijd ze in de lengte doormidden en snijd deze helften ook weer doormidden. Snijd ze nu in kleine blokjes.
  4. De tomaten snijd je ook in kleine blokjes.
  5. Verwarm de tajine met een flinke scheut olijfolie en bak hierin de ui, paprika, en knoflook voor ongeveer 2 minuten.
  6. Voeg nu de blokjes aubergine en tomaat toe en bak deze even mee.
  7. Voeg de granaatappel siroop, honing en harissa erbij en meng alles goed door elkaar.
  8. Zet de deksel op de tajine en laat deze op laag vuur ongeveer 35 à 40 minuten zachtjes pruttelen totdat de aubergines zacht zijn geworden.
  9. Giet nu de pot kikkererwten af en spoel deze af. Voeg de kikkererwten toe aan de tajine en laat alles nog ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
  10. Breng de tajine op smaak met peper en zout.
  11. Hak de blaadjes munt en koriander fijn en strooi dit over het gerecht. Serveer hierna meteen de tajine.
  12. Om het compleet te maken kun je Turks brood of gekookte bulgur serveren met je tajine. Dit is een recept van www.culinea.nl
    Vegetarische tajine met aubergine en kikkererwten
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Tajine met kip, rozijnen, walnoten en saffraan

Dit recept is perfect voor degenen die van een zoet detail houden. De tajine met kip, rozijnen, walnoten en saffraan is de perfecte mix van hartig en zoet, een heerlijke combinatie.

De saffraan zorgt voor een prachtige kleur die je meteen het water in de mond doet lopen, als de geur van de garende tajine daar al niet voor heeft gezorgd.

De saffraandraadjes zijn de stampers van de bloem, die handmatig geoogst worden. Ze geven niet alleen kleur, maar ook smaak aan je gerecht.

Je kunt saffraan redelijk lang bewaren, en een klein potje gaat lang mee. De gedroogde saffraandraadjes worden namelijk gedroogd en in kleine verpakkingen gedaan. Ga dus niet op zoek naar een zakje met 100 gram of iets dergelijks voor een paar euro, dan weet je namelijk zeker dat je geen echte saffraan hebt.

Waarom is saffraan zo duur?

Omdat er ongeveer 150.000 bloemen nodig zijn om 1 kilo gedroogde saffraan te maken. Tevens zijn er ook vele mensen urenlang bezig om met de hand de kleine en tere stampers van de bloemen te verwijderen. Het hele proces duurt lang, en er is dus veel arbeid voor nodig. Dat verklaard de prijs. Maar wanneer je goede saffraan koopt, en af en toe een paar draadjes aan je gerecht toevoegt, zul je zeker geen spijt van je aankoop krijgen!

Tegenwoordig worden de rode draadjes of de poedervorm ervan overal verkocht. Toch is het beter naar een speciaalzaak te gaan zodat je de goede kwaliteit krijgt.

 

Tajine met kip, rozijnen, walnoten en saffraan
Tajine met kip, rozijnen, walnoten en saffraan
Recept Afdrukken
Tajine met kip, rozijnen, walnoten en saffraan
Tajine met kip, rozijnen, walnoten en saffraan
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Bestrooi de kipkarbonades met peper, zout, kardamonpoeder en cayennepeper. Verhit ondertussen de olijfolie in de tajine.
  2. Bak de kip mooi goudbruin.
  3. Snijd de halve ingelegde citroen doormidden en verwijder het vruchtvlees. Snijd de schil in kleine stukjes en doe deze bij de kip in de tajine.
  4. Voeg de ui en knoflook toe om deze even mee te bakken. Ook de rozijnen, walnoten, het kaneelstokje en de honing mogen er nu bij.
  5. Giet de bouillon in de tajine en zet de deksel erop. Laat alles nu ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur.
  6. Ondertussen kun je de saffraandraadjes in een beetje warm water laten weken, en deze hierna toevoegen bij de kip. Nu deze erin zitten laat je alles nog zo'n 10 minuten pruttelen tot de kip goed gaar is. De saus wordt tegen het einde ook wat dikker.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Tajine kip en abrikozen

Tajine kip en abrikozen
Tajine kip en abrikozen
Recept Afdrukken
Fraai tajine recept voor 3 personen met als heerlijke toevoeging gedroogde abrikozen.
Porties Prep Tijd
3 personen 20 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
1,40 Uur 2,10 Uur
Porties Prep Tijd
3 personen 20 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
1,40 Uur 2,10 Uur
Tajine kip en abrikozen
Tajine kip en abrikozen
Recept Afdrukken
Fraai tajine recept voor 3 personen met als heerlijke toevoeging gedroogde abrikozen.
Porties Prep Tijd
3 personen 20 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
1,40 Uur 2,10 Uur
Porties Prep Tijd
3 personen 20 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
1,40 Uur 2,10 Uur
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Braad de kipfilet in de olijfolie, voeg de ui, knoflook en specerijen (gemberpoeder, kaneel, ras el hanout, chilipoeder, wat peper en zout) toe. Roer de kip goed en bak dit tot de kip bijna gaar is. Houd bij dit proces de deksel op de tajine. De specerijen naar smaak toevoegen, zelf gebruik ik meestal wat meer dan staat aangegeven.
  2. Voeg de bouillon, honing en boontjes toe. Laat de tajine op laag vuur staan tot de boontjes gaar zijn.
  3. Voeg de gedroogde abrikozen en de geroosterde amandelen toe en laat het gerecht nog even onafgedekt staan op laag vuur zodat het vocht kan inkoken. Indien nodig kan het geheel wat gebonden worden met maizena.
  4. Verdeel de koriander over de tajine en serveer met couscous of turks brood.
Notities

Tip: voeg 75 gram gedroogde cranberry's toe bij het wellen van de couscous.

Heb je dit gerecht ook gemaakt? Wij zijn erg benieuwd en zouden het leuk vinden als je het met ons deelt!

Eet smakelijk!

Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Lees verder Tajine kip en abrikozen