tajine met lam

 

Tajine met lam

Dit keer een heerlijk tajine met lam recept gemaakt door Hanneke van www.culinea.nl bezoek ook deze blog een keer, en je komt de meest prachtige foto’s tegen. Overigens is Culinea.nl op dit moment genomineerd voor “beste foodfoto” van 2016!

Lamsnek

De nek is het mooiste stuk vlees van het lam. Als je dit langzaam laat stoven wordt het vlees boterzacht. Laat je slager het vlees in stukken snijden. Lamsnek is vooral zo lekker omdat er veel spieren in zitten, de nek van het lam staat altijd onder “spanning” en het lam gebruikt deze spieren dus ook continu, daarom is dit een zeer stevig stuk vlees en heerlijk om te eten.

Een nieuwe aardewerk tajine laat je een nacht in koud water weken. Dan verhit je de pan op het (niet te hoog) vuur en wrijf je de pan in met wat olie. Zo voorkom je dat de tajine gaat barsten of lekken. Laat de tajine ook weer niet te lang in het water weken want dat is ook niet goed.

tajine met lam
Tajine van lam
Recept Afdrukken
Heerlijk tajine van lamsnek
Porties
4 Personen
Kook Tijd
3 Uur
Porties
4 Personen
Kook Tijd
3 Uur
tajine met lam
Tajine van lam
Recept Afdrukken
Heerlijk tajine van lamsnek
Porties
4 Personen
Kook Tijd
3 Uur
Porties
4 Personen
Kook Tijd
3 Uur
Ingrediënten
Porties: Personen
Instructies
  1. Snijd de uien niet al te fijn. Schil de selderijstengels en wortel en snijd ze in stukjes. Plet de knoflook en hak die grof. Snijd de tomaat in blokjes.
  2. Wrijf het vlees in met peper, zout, baharat kruiden en bloem. Verwarm een bakpan met een scheutje olijfolie en bak daarin het vlees tot het aan alle kanten bruin is. Neem het vlees uit de pan en houd het warm.
  3. Giet ondertussen een scheutje olijfolie in de tajine en bak hierin pan de ui en knoflook glazig op laag vuur. Voeg dan de wortel en bleekselderij erbij. Laat de groenten een minuut of vijf stoven. Doe de blokjes tomaat erbij en leg het vlees op de groenten. Voeg de bouillon toe.
  4. Zet de tajine met deksel erop in een op 150˚C voorverwarmde oven of laat sudderen op een laag vuur. Laat het vlees in 2 tot 3 uur garen. Check tussendoor of het vlees al gaar is.
  5. Voeg na 1,5 uur de dadels toe aan tajine. En voeg vlak voor het serveren de kikkererwten toe, zodat ze warm worden.
  6. Lekker met couscous of serveer het met bulgur en garneer met enkele blaadjes verse koriander.
Notities

Deze tajine met lam en kikkererwten is heerlijk met bijvoorbeeld wat couscous. Eetsmakelijk!

Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Groente tajine met frisse couscous

Groente tajine met frisse couscous
Groente tajine met frisse couscous
Recept Afdrukken
Een vegetarisch tajine met couscous, courgette en aubergine.
Porties Prep Tijd
2 Personen 10 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30 Minuten 45 Minuten
Porties Prep Tijd
2 Personen 10 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30 Minuten 45 Minuten
Groente tajine met frisse couscous
Groente tajine met frisse couscous
Recept Afdrukken
Een vegetarisch tajine met couscous, courgette en aubergine.
Porties Prep Tijd
2 Personen 10 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30 Minuten 45 Minuten
Porties Prep Tijd
2 Personen 10 Minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30 Minuten 45 Minuten
Ingrediënten
Porties: Personen
Instructies
  1. Controleer op de verpakking hoeveel water je bij de couscous moet toevoegen en los in dit water het groentebouillonblokje op.
  2. Voeg de bouillon toe aan de couscous volgens de bereidingswijze op de verpakking en laat de couscous wellen in een pan met een gesloten deksel.
  3. Halveer de courgette en verwijder de zaadlijst met een lepel, snij de courgette in gelijkmatige plakjes, snij de aubergine in gelijkmatige blokjes, snij de rode uien in partjes en hak de knoflook fijn.
  4. Verhit wat olijfolie in de tajine en voeg de ui, harissa en knoflook toe roerbak kort en voeg de courgette en aubergine toe, bak dit geheel 2 minuten.
  5. Snij ondertussen de tomaten in gelijkmatige blokjes en doe ze in de tajine.
  6. Kruid het geheel met de ras el hanout, meng dit goed en plaats de deksel op de tajine. Laat het geheel voor 6-8 minuten zachtjes stoven (halverwege omscheppen).
  7. Snij de dadels in drie gelijke stukken en voeg ze toe aan de tajine, meng goed en laat nog 2 minuten zachtjes stoven in de gesloten tajine.
  8. Kruid ondertussen de couscous met het sap van een halve limoen, olijfolie, peper en komijnzaad. Kruid de groenten eventueel met nog wat peper en zout, serveer warm samen met de couscous.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Lees verder Groente tajine met frisse couscous